StarDance X. řada – 6. soutěžní večer

 

Tématem šestého soutěžního večera StarDance 2019 , který proběhl v převečer výročí sametové revoluce  byl pojem svoboda. Šest soutěžních párů předvedlo jive, cha-chu a jive.

6. soutěžní večer StarDance

Úvodní vystoupení večera souboru Cirk La Putyka, který se věnuje žánru „nový cirkus“, přineslo zajímavé spojení mezi akrobacií a moderním tancem.

StarDance
Vystoupení Cirk La Putyka
Foto: M. Křepelka

Po příchodu moderátorů zazněla skladby skupiny Pink Floyd „Another brick to the wall“ vyjadřující téma 6. soutěžního večera.

Karel „Kovy“ Kovář a Veronika Lišková

První pár na tanečním parketu zatančil jive. Jejich vystoupení začíná četbou novin a poslechem rádia, Karel s Veronikou přeladí zprávy na hudbu a vyskočí z pohovky na taneční parket.

Richard Genzer při slovním hodnocení shledal jako nedostatek určitý boj s rovnováhou. Tatiana Drexler by sice uvítala v jejich tanci více přeměn, viděla nevhodné vytočení nohy a vytkla také, že při tanci nebyl důraz na první dobu. Jan Tománek ocenil výbornou stylizaci a velmi pěkný výraz, ale souhlasil s Tatianou, že chyběl důraz na první dobu v důsledku čehož tělo při tanci působilo poněkud pasivně. Zdeněk Chlopčík při svém hodnocení povzbudil Kovyho, že jemu byly jeho špičky sympatické, protože jako začínající tanečník měl se správným vytočením podobné potíže, zaujala ho nápaditá choreografie, ve které jsou změny mezi rock n´rollem a swingem, ale v Kovyho provedení bohužel tento rozdíl nebyl příliš vidět.

V bodovém hodnocení tři porotci udělili páru známku sedm, Tatiana Drexler zvedla osmičku.

StarDance
Karel „Kovy“ Kovář a Veronika Lišková
Foto: M. Křepelka

Matouš Ruml a Natálie Otáhalová

Další soutěžní pár zatančil tango na skladbu „Last tango in Paris“. Na začátku se Matouš objevil pokuřujíc u pultu poroty  a jak se později vyjádřil, využil výsadní příležitosti, že jako jediný ze soutěžících mohl dát Zdeňkovi „pořádný kouř“. Zdeněk Chlopčík ho však ubezpečil, že jemu byla vůně kouře z jeho doutníku příjemná. Když se na parketu objeví Natálie, roztančil se pár a jejich choreografie zahrnovalai  zvedačku a další zajímavé figury.

Zdeněk Chlopčík ocenil nádhernou choreografii, tanec byl velmi dobře rytmicky zvládnutý, postrádal však u Matouše více mužnosti, při tanci by měl více vnášet energii. Richard Genzer ocenil hezké držení, líbila se mu práce nohou, sleduje, jak je při tanci znát, že k sobě dobře zapadají, zvolil přirovnání, že k sobě patří stejně jako čaj a rum.

Při bodovém hodnocení zvedli tři členové poroty známku devět, Jan Tománek udělil páru známku osm.

StarDance -Matouš Ruml
Foto: M.Křepelka

Gabriela Koukalová a Martin Prágr

Zatančili jive na skladbu skupiny Queen „Crazy little thing called love“, diváky překvapil závěr jejich vystoupení, kdy Martin vyskočil Gabriele na ramena.

Tatiana Drexler při hodnocení jejich tanečního výkonu konstatovala, že je znát Gabrielina zkušenost ze sportu, protože vyvrátila její obavy, že ji Martin přetancuje, svůj výkon neustále stupňovala až nakonec Martina přetancovala. Jan Tománek při svém slovním hodnocení prohlásil, že tento jive byl jednoznačně nejlepším latinsko-americkým tancem, který pár zatím převedl. Ocenil dobrou techniku, dokázali dobře rozlišit swingové části od rock n´rollových, zmínil jedinou drobnou chybu v pivotě.

Po slovním hodnocení poroty se Tereza Kostková zeptala Gabriely jestli provaz, který při tanci předvedla uměla už před tréninkem a Gabriela odpověděla, že se čtrnáct dní protahovala a nacvičovala, až nakonec provaz na parketu zvládla.

Při bodovém hodnocení získal pár od členů poroty tři devítky, Zdeněk Chlopčík ohodnotil jejich tanec známkou osm.

StarDance
Gabriela Koukalová a Martin Prágr
Foto: M.Křepelka

Miroslav Hanuš a Adriana Mašková

Jejich soutěžním tancem byla cha-cha, kterou zatančili na píseň „Freedom“. Tanec začíná Miroslavovým sólovým vystoupením.

Jan Tománek se při svém slovním hodnocení svěřil, že se vždy těší na sobotu, protože je zvědavý na nový Miroslavův účes. Pokud se jejich tance týče, prezentace byla úžasná z tance vyzařovala energie, za to by dostal známku nejvyšší, ale vytkl Miroslavovi, že netančil do hudby. Zdeněk Chlopčík Janu Tománkovi vysvětlil, že si pro prezentaci svého tanci zvolili často používané zdůraznění kontrastu mezi tím „takto se to má dělat“ a „takto se to dělat nemá“. Technika Adriany byla správně, zatímco Mirek prezentoval “nesprávnou“ techniku s nášlapy přes patu, ale pokud jde o výraz, v tom byl Mirek králem. Adriana, která viděla jeho taneční chyby se nevyhnula vyděšenému výrazu, zatímco Mirek byl v pohodě.

Po hodnocení poroty se Tereza Kostková při krátkém rozhovoru v zákulisí od Adriany dozvěděla, že pro normální soutěžní vystoupení choreografii vytváří trenér a pro tanec s Miroslavem poprvé vytváří choreografii ona.

V bodovém hodnocení udělili tři členové poroty páru sedmičku, Zdeněk Chlopčík zvedl známku šest.

StarDance
Miroslav Hanuš a Adriana Mašková
Foto: M.Křepelka

Jakub Vágner a Michaela Nováková

Zatančili jive na skladbu E. Presleyho. V úvodu předvedl Jakub sólové taneční vystoupení, potom se sejdou s Michaelou na parketu a převedou krásný Jive plný energie.

Richardovi Genzerovi sice neuniklo, že na začátku vystoupení byl Jakub mírně mimo rytmus, ale jejich výkon hodnotí zkratkou DPH – dobrý, pěkný, hezký. Tatiana Drexler ocenila, že Jakub je velmi dobře v hudbě, že začínal prakticky od nuly  a dokázal celý tanec  perfektně odskákat a přitom byl po celou dobu velmi dobře v hudbě.

Při krátkém rozhovoru s Terezou Kostkovou v zákulisí Michaela ocenila Jakubovo nasazení a prohlásila, že je to největší dříč, jakého zná. Protože jive neuměl vůbec a dokázal se ho za čtyři dny takto naučit.

V bodovém hodnocení udělila porota jejich tanci 33 bodů.

StarDance
Jakub Vágner a Michaela Nováková
Foto: M.Křepelka

Veronika Khek Kubařová a Dominik Vodička

Poslední pár 6. soutěžního večera předvedl na parketu nádherné tango. Téma svobody vyjádřili při výběru skladby, kdy pro své vystoupení zvolili skladbu Leoše Janáčka.

Na začátku vystoupení Veronika přitančila na parket a  odvedla Dominika zabraného do zaznamenávání skladby od psacího stolu. I když si pro svůj tanec zvolili poněkud netradiční skladbu, podařilo se jim vytvořit velmi zajímavou choreografii, kterou korunovala perfektně provedená zvedačka. Při krátkém rozhovoru s Terezou Kostkovou v zákulisí jsme se dozvěděli, že Dominik tuto zvedačku předvedl až při finálovém vystoupení, jelikož si při nácviku týmového tance dnešního večera rock n´rollu poranil žebra. Tereza vyzdvihla jeho zápal, protože si za celo dobu bolest ani jednou nezmínil. Dominik konstatoval, že je na zranění zvyklý, protože častěji k nim dochází při tréninku na vystoupení v Pražském komorním baletu než ve StarDance.

Zdeněk Chlopčík označil jejich tango za nesmírně emotivní a je strohý v hodnocení, protože jejich taneční výkon ještě vstřebává a stále si ho užívá. Jan Tománek prohlásil, že není těžké vybrat si pro taneční vystoupení těžkou hudbu, je však velmi obtížné na ni dobře zatančit a to se jim povedlo skvěle. Ocenil, že Dominik dokázal Veroniku naučit spoustu velmi těžkých variací. Jejich dnešní vystoupení prostě byla bomba. Tatiana Drexler ocenila, že se Dominikovi podařilo dostat Veroniku do velmi těžké choreografie a ona si jejich vystoupení užila. Richard Genzer prohlásil, že bude bodově hodnotit skutečně vyjímečný tanec a zmínil, že se mu v úvodu nad psacím stolem líbilo spojení divadla a tance.

V bodovém hodnocení se všichni členové poroty shodli a udělili páru za jejich taneční výkon známku nejvyšší. Stali se tak prvním párem, který získal maximální počet bodů.

StarDance
Veronika Khek Kubařová a Dominik Vodička
Foto: M.Křepelka

 

StarDance
Hodnocení poroty
Foto: M.Křepelka

Souboj týmů  v rock n´rollu

Ve druhé části večera se taneční páry utkali v týmovém souboji v  rokenrolu. První tým se sestával z herců Miroslava Hanuše, Veroniky Khek Kubařové a Matouše Rumla. V tanečních kostýmech se od druhého týmu odlišovali džínovými bundami, zatímco tým tvořený biatlonistkou Gabrielou Koukalovou, rybářem Jakubem Vágnerem a youtuberem Karlem „Kovy“ Kovářem navázal na vystoupení prvního týmu oděn v černých kožených bundách.

Tatiana Drexler označila utkání v rock n´rollu za strhující, zatím nejlepší skupinové číslo, kdy všichni tanečníci byli  výborní. Jan Tománek označil obě vystoupení za vyrovnaná, podle jeho názoru bylo vystoupení druhého týmu „neherců“ dravější a stylovější.  Zdeněk Chlopík vyzdvihl obrovské nasazení, skvělé taneční výkony, všiml si, že i Gabriela se při tanci neobvykle zadýchala a ocenil jako sólistu Miroslava, který tančil skvěle a vždycky něco dělal jinak než ostatní. Bod navíc k hodnocení získal od poroty nakonec tým herců.

StarDance
Souboj týmů v rock n´rollu
Foto:M. Křepelka

Závěrečné rozhodnutí

Stejně jako v předchozích soutěžních večerech i tentokrát nás čekalo nepříjemné rozhodnutí, který z párů soutěž ukončí. Příště již se na parketu nesetkáme s párem Miroslav Hanuš a Adriana Mašková. Miroslav Hanuš však byl se svým výkonem spokojen a řekl, že sám sobě dává desítku, za to, že to dotáhl až sem.

Příští soutěžní večer bude benefičním večerem pro centrum Paraple, kdy se bude opět tančit ve trojicích a taneční páry doplní jeden tanečník- vozíčkář.

Výsledky Stardance 2019