Site icon Cysnews

Souhrnný přehled omezení v dálkové dopravě – 24.3.2020

Vzhledem k výrazně nižšímu počtu cestujících v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem v České republice dochází k postupnému dočasnému omezení dálkové osobní dopravy. Zcela přerušena je mezistátní doprava a v současné době dochází také k utlumení vnitrostátní dopravy.

Na všech tratích však bude nadále zajištěn provoz rychlíků, a to alespoň v základním dvouhodinovém intervalu. Soupravy jsou nadále podrobeny rozsáhlému úklidu bránícímu šíření koronaviru. Zaměřený je hlavně na místa, kterých se lidé dotýkají, jako jsou madla nebo kliky. Cestující žádáme, aby si při všech svých cestách zakoupili jízdenky před nástupem do vlaku, buď v pokladně nebo prostřednictvím e-shopu, mobilního e-shopu v mobilním telefonu nebo prostřednictvím aplikace Můj vlak. 

 

Změny od úterý 24. března

Od 24. března 2020 je omezen provoz některých vlaků na lince R 9. U linek R 10, R 13 a R 19 došlo k optimalizaci řazení jednotlivých spojů (v soupravách je řazeno méně vozů).

Další rychlíkové linky jezdí podle plánovaných jízdních řádů. Všechna opatření pro vnitrostátní dálkovou dopravu platí do 1. dubna 2020 včetně. Tento termín se ale může v souvislosti s aktuálním vývojem situace změnit.

Mezistátní doprava

Mezistátní osobní doprava se Slovenskem je až do odvolání zastavena od pátku 13. března od 7:00 hod. Doprava s ostatními sousedními zeměmi je přerušena od půlnoci 13. / 14. března. Vzhledem k nařízenému omezení dopravy přes hranice České republiky nebude zajištěna žádná náhradní doprava v přeshraničních úsecích. Toto omezení má vliv na přibližně 120 dálkových mezistátních spojů a desítky přeshraničních regionálních vlaků. České dráhy se svými zahraničními partnery obsluhují více než 15 železničních hraničních přechodů.

Omezení prodeje rezervací

Od 18. března se do odvolání ruší prodej rezervací do všech vlaků. Toto opatření platí pro nákup místenek u pokladních přepážek, na e-shopu i přes aplikaci Můj vlak a pro celé období předprodeje. Cestující s místenkou z předprodeje mohou své rezervované místo přednostně využít nebo mohou místenku na vlaky se zrušenou povinnou rezervací vrátit z důvodu na straně dopravce. Rezervovaná místa se v dálkových vlacích nyní neoznačují. Cestující mají možnost vybrat si místo podle svého přání a v rámci provozní situace s možností co největšího bezpečného odstupu mezi osobami.

Vybrané dočasně zrušené služby

Do odvolání jsou zrušeny některé služby, které mají návaznost na dálkovou dopravu. Jedná se především o tyto služby ve stanicích:

Do odvolání jsou zrušeny následující služby Českých drah ve vlacích:

Opatření Českých drah proti šíření koronaviru

Souhrnný přehled omezení v regionální dopravě u ČESKÝCH DRAH

Dočasně se zastaví mezistátní osobní železniční doprava

Exit mobile version