Souhrnný přehled omezení v regionální dopravě u ČESKÝCH DRAH

Vzhledem k výrazně nižšímu počtu cestujících v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem v České republice dochází v koordinaci s krajskými úřady k dočasnému omezení regionální vlakové dopravy.

Vedle již dříve přijatých opatření v Moravskoslezském kraji bude utlumen provoz také na vybraných linkách v Pardubickém, Královéhradeckém, Ústeckém, Libereckém, Jihomoravském a Zlínském kraji a částečně také v Praze a Středočeském kraji. Úprava se bude týkat zejména spojů v okrajových částech dne (tj. časně ráno a pozdě večer) a také rekreačních vlaků. Část úprav platí ode dneška či zítřka, většina změn ale bude účinná od pondělí 23. března. Tato opatření budou platit až do odvolání a budou postupně aktualizována podle vývoje situace. Cestujícím doporučujeme, aby průběžně sledovali informace o omezeních dopravy na webových stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Za komplikace spojené s omezením provozu se cestujícím omlouváme.

Schéma omezení regionálních linek ČD (stav ke 20.03.2020)

Schéma omezení regionálních linek ČD (stav ke 20.03.2020) (1579 kB)

Vnitrostátní regionální doprava

  • Omezení regionálních vlaků ČD v Praze a Středočeském kraji

Ve večerních a nočních hodinách dojde od tohoto víkendu k omezení víkendových nočních vlaků. Počínaje nocí 20. / 21. března budou zrušeny tzv. rozjezdy vlaků z Prahy hl.n. ve 2:30 na linkách S1 až S9 do středočeského Kolína, Milovic, Mělníka, Kralup nad Vltavou, Kladna, Berouna, Čerčan a Benešova. Zároveň nepojedou ani návratové vlaky k těmto spojům ve směru do Prahy. Každodenní popůlnoční rozjezd vlakových linek S zůstává zachován. K jiným změnám u vlaků ČD v metropolitním regionu zatím nedochází.


  • Omezení regionálních vlaků ČD v Pardubickém kraji

Po projednání s Pardubickým krajem bude od 23. března 2020 omezen provoz vlaků na většině regionálních linkách v regionu. Na Pardubicku dojde ke zrušení či omezení jízd osobních vlaků cca o 14 %, tedy zhruba na úroveň období mezi Vánocemi a Novým rokem. Kromě toho budou zrušené některé vlaky pozdě večer, v noci, brzy ráno a o víkendech. Toto opatření bude platit do odvolání.

Detailní přehled omezených vlaků v Pardubickém kraji (199 kB)


  • Omezení regionálních vlaků ČD v Královéhradeckém kraji

Na základě požadavku Královéhradeckého kraje budou od 23. března zrušené zejména spoje, které v pracovní dny zajišťovaly návoz lidí do zaměstnání v nyní uzavřených podnicích (např. Škoda Auto), a také časně ranní a pozdně večerní vlaky. Toto opatření bude platit do odvolání.

Detailní přehled omezených vlaků v Královéhradeckém kraji (600 kB)


  • Omezení regionálních vlaků ČD v Ústeckém kraji

Od pátku 20. března 2020 do odvolání bude omezen rozsah dopravy na vybraných linkách v Ústeckém kraji. Půjde zejména o vlaky v okrajových částech dne, případně o turistické spoje.

Detailní přehled omezených vlaků v Ústeckém kraji (193 kB)


  • Omezení regionálních vlaků ČD v Libereckém kraji

Od 21. března 2020 do odvolání bude omezen rozsah dopravy na vybraných linkách v Libereckém kraji. Budou zrušeny noční vlaky s odjezdem z Liberce kolem 0:35 hod. Dále bude zrušením vybraných vlaků prodloužen taktový interval na tratích 034 Smržovka – Josefův Důl a 036 Liberec – Tanvald – Harrachov z původního půlhodinového na hodinový. Později, ode dne vyhlášení, pak bude zastaven provoz vlaků v úseku Desná Riedlova vila – Harrachov. Na ostatních tratích půjde zatím o drobné úpravy jízdního řádu.

Detailní přehled omezených vlaků v Libereckém kraji (198 kB)

Upravený jízdní řád pro trať 034 Smržovka – Josefův Důl (platí od 21.03.2020)

Upravený jízdní řád pro trať 036 Liberec – Tanvald – Harrachov (platí od 21.03.2020)


 

  • Omezení regionálních vlaků ČD v Jihomoravském kraji

S platností od pondělí 23. března budou na základě požadavku Jihomoravského kraje na všech regionálních linkách IDS JMK včetně vlaků platit letní prázdninové jízdní řády. Ke změnám dochází na linkách S2 Křenovice – Brno – Březová nad Svitavou, S3 (Žďár n. S. –) Tišnov – Brno – Břeclav, S6 Brno – Kyjov – Veselí n. Mor. – Uherské Hradiště – Staré Město u Uh. H. a S8 Břeclav – Mikulov na Mor. – Znojmo.

Detailní přehled omezených vlaků v Jihomoravském kraji (192 kB)


  • Omezení regionálních vlaků ČD ve Zlínském kraji

S platností od úterý 24. března dojde na základě požadavku Zlínského kraje ke zrušení některých spojů zejména na tratích Otrokovice – Zlín střed – Vizovice a Kroměříž – Hulín – Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm. V některých případech dojde k časovým posunům nebo bude v souvislosti se změnou oběhu vozidel nutné přestupit v části trasy do jiné soupravy.

Detailní přehled omezených vlaků ve Zlínském kraji (194 kB)


  • Omezení regionálních vlaků ČD v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezský kraj od 19. března od 00:00 do 24. března 06:00 hod. omezí regionální vlakovou dopravu. Spoje v tomto období pojedou podle letních prázdninových jízdních řádů. Omezení se dotkne vybraných spojů na linkách S2 Ostrava – Mosty u Jablunkova, S5 Frýdlant n. O. – Ostravice, S6 Ostrava – Frýdlant n. O. – Valašské Meziříčí, S10 Opava – Krnov – Bruntál – Rýmařov, S11 Opava – Hlučín, S15 Krnov – Jindřichov ve Slezsku, S16 Třemešná ve Slezsku – Osoblaha a S21 Dětmarovice – Petrovice u Karviné. V sobotu a neděli 21. a 22. března se po celý den ruší provoz linky R61 v úseku Ostrava-Kunčice – Ostrava hl.n. Cestující mohou přestoupit na vlaky linky S6 ve stanici Ostrava-Kunčice.

Detailní přehled omezených vlaků v Moravskoslezském kraji (206 kB)


  • Omezení vlaků v oblasti Litovle, Červenky a Uničova – Olomoucký kraj

Na základě rozhodnutí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje je od pondělí 16. března od 03:00 hod. do odvolání ukončena železniční dopravní obslužnost obcí Litovel, Červenka a Uničov. Regionální vlaky na trati 307 Červenka – Senice na Hané – Prostějov jedou pouze v úseku Senice na Hané – Prostějov, stanice a zastávky Červenka, Červenka zast., Litovel, Litovel město, Litovel předměstí, Myslechovice, Cholina, Odrlice a Senice na Hané zast. nejsou obsluhovány. Nástup a výstup cestujících dále není možný ve stanici Červenka na trati 270 a také ve stanici Uničov a zastávce Uničov zast. na trati 290. Z důvodu zajištění dopravní obslužnosti ostatních obcí na trase vlakových spojů vlaky i nadále jezdí po svých původních trasách a v dosavadních časových polohách. Podrobnosti jsou na webu www.cd.cz/omezeniprovozu.

ilustrační foto


Mezistátní regionální doprava

Vzhledem k nařízenému omezení dopravy přes hranice České republiky je od půlnoci 13. / 14. března zastavena veškerá mezistátní dálková i regionální doprava a v přeshraničních úsecích není až do odvolání zajištěna žádná náhradní doprava. V regionální dopravě se to týká následujících úseků:

Regionální spoje do Německa

  • Regionální vlaky linky U28 Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk jedou pouze v úseku Dolní Poustevna – Rumburk. Odjezdy ve směru Dolní Poustevna – Rumburk jsou u 7 spojů zhruba o 25 minut později. V úseku Děčín – Dolní Žleb je zavedena náhradní autobusová doprava. Cestující ze Šluknovského výběžku mohou pro cesty do vnitrozemí využívat nadále linku U8 přes Českou Kamenici.
  • Provoz regionálních osobních vlaků v Karlovarském kraji je zajištěn do pohraničních stanic. Vlaky tak jezdí v úsecích Karlovy Vary – Potůčky a Cheb – Aš. Na trati z Chebu do Plesné je místo vlaků zajištěna náhradní autobusová doprava. Spěšné vlaky (v Německu RE) Norimberk – Cheb jsou ukončeny na území Německa a dále do Chebu nejedou.
  • V Plzeňském kraji je zajištěn provoz regionálních vlaků do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín (trať 183 Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín). Na trati 180 Německo – Domažlice – Plzeň jsou osobní vlaky z Německa ukončeny ve stanici Furth im Wald. V úseku Furth im Wald – Česká Kubice – Domažlice jsou mezinárodní osobní spoje odřeknuty bez náhrady.

Regionální spoje do Rakouska

  • Regionální osobní vlaky v Jihočeském kraji jedou nejdále pouze do pohraničních přechodových stanic. V úseku České Budějovice – Summerau jsou mezinárodní osobní spoje ukončeny ve stanici Horní Dvořiště, vlaky ve směru České Budějovice / Veselí nad Lužnicí – České Velenice jedou do pohraniční stanice České Velenice. Vlaky ÖBB v Rakousku končí jízdu v pohraničních stanicích Summerau a Gmünd (NÖ) a dále do ČR nepokračují.
  • Regionální vlaky mezi Jihomoravským krajem a Rakouskem zajišťují svými náležitostmi ÖBB a jsou ukončeny ve stanicích na rakouském území. Žádné vlaky nejezdí ani mezi Znojmem a Šatovem (přechod Znojmo – Retz). Cestující mohou použít autobusovou linku č. 818 IDS JMK. 

Regionální spoje na Slovensko

  • Regionální osobní vlaky z Jihomoravského kraje na Slovensko na trati č. 343 Hodonín – Vrbovce jezdí pouze do / ze zastávky Javorník nad Veličkou. Vlaky ze slovenské strany jsou ukončeny na slovenském území. Na trati Břeclav – Kúty nejedou žádné osobní vlaky, tedy ani v úseku Břeclav – Lanžhot. Cestující mohou použít autobusovou linku č. 572 IDS JMK. 
  • Regionální vlaky mezi Moravskoslezským krajem a Slovenskem jsou ukončeny v Mostech u Jablunkova.

Regionální spoje do Polska

  • Zastavena je také regionální doprava mezi Moravskoslezským krajem a Polskem. Osobní vlaky na Těšínsku končí ve stanici Český Těšín. Na Ostravsku končí jízdu osobní vlaky z Polska ve stanici Chałupki a nejedou do Bohumína.
  • Spěšné vlaky Lipová Lázně – Jeseník – Głuchołazy – Krnov (trať 292 Šumperk – Krnov) nejedou v úseku Mikulovice – Głuchołazy – Jindřichov ve Slezsku (přes území Polska). V úseku Lipová Lázně – Jeseník – Mikulovice – Jindřichov ve Slezsku a zpět je zajištěna náhradní autobusová doprava. V úseku Jindřichov ve Slezsku – Krnov a zpět jedou tyto spěšné vlaky podle pravidelného jízdního řádu.
  • V Libereckém kraji je přerušena mezistátní osobní doprava na trati 036 do Szklarske Poręby. Vlaky z Liberce a Tanvaldu končí, resp. zahajují svou jízdu v Harrachově.