Site icon Cysnews

Šestý ročník ankety Liberecká Thálie má své vítěze, ceny jsou rozdány.

V úterý 1. 9. ve večerních hodinách se na Benešově náměstí před libereckou radnicí předávala ocenění LIBERECKÁ THÁLIE, 6. ročníku divácké ankety o nejoblíbenějšího umělce Divadla F. X. Šaldy ve čtyřech kategoriích.

Cenu v kategorii činohra si odnesla letos poprvé Eliška Jansová za roli Marilyn v akční komedii „Ujetá ruka“. Nejoblíbenějším operním pěvcem se stal Radim Schwab za roli Don Giovanni ve stejnojmenné opeře od a W. A. Mozarta a nejpopulárnějším tanečníkem DFXŠ se již potřetí stal Jaroslav Kolář, tentokrát za roli Mr. Hyde v tanečním hororu „Jekyll & Hyde“. V mimořádné kategorii divadlo online zazářila Markéta Doubravská, která u diváků zabodovala hrou na harfu v online představení „Liberecká operní karanténa“.
Ceny předali: primátor Liberce Jaroslav Zámečník, hejtman Libereckého kraje Martin Půta
a zástupci partnerských firem, redaktor Libereckého deníku Jiří Louda a  za Nadaci Preciosa, která také vyrobila trofeje Thálie, ředitelka Andrea Kroupová.

V druhé části večera i přes velmi nepříznivé podmínky vystoupil baletní soubor Divadla F. X. Šaldy se svým BALETNÍM KOKTEJLEM, ve kterém tanečníci předvedli ukázky ze svého repertoáru. Večerem provázeli herci DFXŠ Eliška Jansová a Jan Jedlinský. Open air Baletní koktejl přilákal na náměstí i přes chladné počasí a déšť značné množství lidí, kteří vydrželi až do konce a baletní soubor ocenili velkými ovacemi.

V anketě LIBERECKÁ THÁLIE bylo rozděleno celkem 2 611 hlasů.  Lidé mohli hlasovat buď přes internet, nebo zasláním kupónů z Libereckého deníku, které byly slosovatelné. Ze všech došlých kupónů byli předávajícími Thálie vylosováni čtyři výherci, kteří získali:


„Libereckou Thálii udělujeme už pošesté. Letos jsme ale stáli před otázkou, jestli se má tento ročník Thálie vůbec uskutečnit, když od března bylo divadlo zavřené. A řekli jsme si, že má, protože se chceme vrátit k normálnímu režimu a chceme věřit, že něco tak zlého, pro nás divadelníky, jako je uzavření divadel, snad už nikdy nezažijeme. Jednu výhodu ale ten podivný průběh minulé sezony přeci jen měl. V minulých pěti ročnících se udělovaly tři Liberecké Thálie v kategorii: opera, činohra a balet. V letošním roce jsme přidali ještě čtvrtou Thálii v kategorii divadlo on-line, za aktivity našich umělců v době uzavření divadla, kdy jsme se snažili dělat divadlo po internetu. Já upřímně doufám, že tato kategorie se už v dalších ročnících Thálie udělovat nebude, protože všechny naše online produkce vznikly proto, že diváci nemohli k nám do divadla, ale pro divadlo, pro živé umění, není alternativou. Divadlo je setkávání se herců, zpěváků, tanečníků, hudebníků a diváků na živé platformě.
Sdělila na slavnostním předávání Jarmila Levko Pešlová, ředitelka Divadla F. X. Šaldy.

Sexy „Don Giovani“, po kterém všechny ženy touží, držitel Liberecké Thálie v kategorii opera – RADIM SCHWAB

Brněnský rodák Radim Schwab patří mezi nejobsazovanější umělce díky jeho hudebně-dramatickému a pěveckému talentu, který rozvíjí již od útlého dětství. Na Janáčkově akademii múzických umění vystudoval obor činoherní herectví. Vedle činohry však studoval i operní zpěv na AMU u René Tučka a později bral lekce u světové sopranistky A. L. Bogzy. Svým silným, barvitým a nezaměnitelným barytonem a také svým charismatem je nepřehlédnutelnou součástí pražské i mimopražské muzikálové scény již přes dvacet let. Do povědomí diváků se zapsal zejména rolí v muzikálu Hrabě Monte Cristo, v němž Radim ztvárnil roli mladého Edmonda Dantese a stal se tak legendou pro všechny, kteří měli to štěstí muzikál zhlédnout. Následovaly další role v muzikálech Excalibur, Kytice, Kladivo na čarodějnice, Dáma na kolejích, Pardon My English, Klíč králů, Mata Hari, She Loves Me, Sibyla – královna ze Sáby a nezapomenutelný Fantom Opery v GoJa Music Hall, díky kterému si Radim splnil svůj muzikálový sen. Svůj bohatý muzikálový repertoár využívá na svých koncertech po celé zemi a i díky svému zvučnému školenému hlasu má stále víc příznivců, pro které vydal již dvě sólová alba s názvem GRAZIO. Do libereckého Divadla F. X. Šaldy, kde si poprvé zahrál v roce 2013 v muzikálu She Loves Me, se vrací v debutové roli nejtěžšího pěveckého žánru – opery, jako Don Giovanni ve stejnojmenné Mozartově opeře, kde ho můžete vidět již tuto sobotu 5. 9. v Šaldově divadle od 19:00 hodin.


Multitalentovaná herečka, držitelka Liberecké Thálie v kategorii činohra – ELIŠKA JANSOVÁ

Narodila se v Praze v říjnu 1992. Od malička se věnuje hře na různé nástroje: flétny, klavír, saxofon a klarinet, vyzkoušela snad všechny druhy tance, několik let byla členkou tanečního divadla Bufo. Po ZŠ její kroky směřovaly na Gymnázium Christiana Dopplera se zaměřením na matematiku a fyziku. Po maturitě byla přijata na DAMU, obor činoherního herectví. Jako herečka hostovala v několika pražských divadlech: v Divadle U Valšů, v Divadle v Dlouhé, v Činoherním klubu, v divadle Viola. Vidět jste jí mohli také v pohádce Princezna a písař, v šestidílném seriálu Bohéma, nebo také jako princeznu Verunku v pohádce Svatojánský věneček. Členkou činohry Divadla F. X. Šaldy je od sezóny 2016/17, kdy se libereckému publiku představila jako Bety v Atomové kočičce (režie T. Dianiška, 2016) a Shakespearova múza Viola v Zamilovaném Shakespearovi (režie Š. Dominik, 2017). Při Divadle F. X. Šaldy je jednou ze zakladatelů studentského klubu EFIX, nové otevřené platformy pro mladé diváky. Aktuálně hraje v devíti inscenacích DFXŠ a nebude chybět ani v připravované premiéře jevištní podoby Vesnického románu Karoliny Světlé – SYLVA, která bude mít  světovou premiéru 11. a 13. září na Malém divadle.

Miláček publika trojnásobný držitel Liberecké Thálie v kategorii balet –  JAROSLAV KOLÁŘ

Pražský rodák se tanci začal věnovat v devíti letech. Taneční vzdělání získal na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Poté přijal angažmá v Hudebním divadle Karlín, kde působil několik let a později mnohokrát hostoval. Je mistrem republiky ve sportovním aerobiku (v páru) a akrobatické umění často využívá i na jevišti. Svými tanečními výkony obohacuje od roku 2006 každé baletní představení Divadla F. X. Šaldy. Diváci ho mohli vidět v inscenacích Carmen, Marná opatrnost, Harald – hvězda se vrací!, Louskáček, Periferie, Tančírna nevyslovených přání, Café Reichenberg, Gustav Klimt a dalších… O divácké oblibě svědčí fakt, že je nyní již  trojnásobný držitelem Liberecké Thálie. Na svém kontě má přes třicet šest baletních titulů a hlavní role, jakými jsou princ v Popelce, Sol v Solarixu, Jiří Raška v inscenaci Raška, Mánek v Gazdině robě, Hyde v tanečním hororu Jekyll a Hyde či obchodník Eduard Vydřigroš v baletní pohádce Vánoční koleda. Role Mánka (Gazdina roba) mu vynesla širší nominaci na Cenu Thálie 2015. Jeho mužný projev a herecký talent ho předurčují k dramatickým a charakterním rolím. Na další z jeho osobitých výkonů se můžete těšit již tento pátek 4. 9. nebo v neděli 6. 9. na premiérách tanečního dramatu na motivy pohádky Boženy Němcové a bratří Grimmů SEDMERO KRKAVCŮ.

 

Fanfára pro harfu – královský nástroj! Vynikající a stále jediná česká harfenistka v celém Libereckém kraji, držitelka Liberecké Thálie v kategorii divadlo online – MARKÉTA DOUBRAVSKÁ

Původem ostravská sólová hráčka na harfu, absolventka ostravské konzervatoře a pražské HAMU působí od roku 1995 v orchestru Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Na svém kontě má bezpočet sólových i komorních koncertů, nahrávala pro Český rozhlas Ostrava. Pravidelně se účastní harfových kurzů jak doma, tak v zahraničí (Maďarsko, Anglie). V roce 2008 založila harfovou třídu v ZUŠ Liberec, kde se už možná rýsuje nová generace harfenistů. Harfa je nejen ozdobou každého většího orchestru, ale žije dodnes v lidové hudbě v mnoha zemích a v současném hudebním světě má své nenahraditelné místo. Markéta se ve svém volném času věnuje rodině a dobročinným akcím, kde často vystupuje. Zaposlouchejte se do hudby a nenechte si ujít první reprízu nové opery LOVCI PEREL od Georgese Bizeta ve středu 16. 9. a připravovanou premiéru Antonína Dvořáka JAKOBÍN 25. a 27. 9.

Foto: Karel Kašák

 

Exit mobile version