Upečte si kváskový chléb tentokrát do formy s kvalitní moukou značky PROBIO.
KVÁSKOVÝ CHLÉB DO FORMY
Typ receptu: veganský, bezlaktózový
Náročnost receptu: středně obtížný
Doba přípravy: 15 minut bez kynutí a pečení
Množství: 1 bochník
Ingredience:
Na rozkvas:
1 lžíce žitného kvásku
125 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
125 ml odstáté vlažné vody
Těsto:
Cca 250 g žitného rozkvasu
525 ml odstáté vlažné vody
250 g libovolných vloček
50 g semínek
375 – 400 g žitné celozrnné mouky jemně mleté PROBIO
15 g mořské soli
Lžička kmínu
Chlebová forma délka 28 cm
Postup:
Večer před pečením chleba připravte žitný rozkvas. V míse smíchejte kvásek, mouku a vodu. Přikryjte poklicí/talířem a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den nezapomeňte odebrat do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice – na to se většinou zapomíná.
Do mísy přidejte vodu a vločky a rozmíchejte, poté přidejte zbytek surovin a propracujte v těsto. Těsto není nutné příliš zpracovávat, stačí docílit jednolitosti. Škroby v žitné mouce byste dlouhým zpracováním narušili, což není žádoucí. Těsto přesuňte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané moukou. Přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 4 hodiny. Kynutí by mělo probíhat za teploty bez výkyvů, proto můžete dát formu s těstem třeba do vypnuté zavřené trouby, kde ho neovlivňuje otevřené okno nebo průvan. Po vykynutí vložte formu s těstem do rozehřáté trouby na 250 ˚C (před rozehřátím samozřejmě těsto vytáhneme) a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 220 ˚C a pečte dalších 45 minut. Chleba vyklopte z formy na plech a dopečte z druhé strany cca 10 minut. Chleba krájejte až po vychladnutí – žitný chléb totiž musí dojít, jinak by byl mazlavý.