Site icon Cysnews

Praha pronajme byt spolku Silou Hlasu. Kvadruplegici se tak naučí žít v domácnosti ovládané hlasem

Pražští radní v pondělí rozhodli o pronájmu bytu uzpůsobeného pro lidi na vozíku spolku Silou Hlasu. Jeho zástupci zde bude učit kvadruplegiky žít v domácnosti ovládané hlasem. 

Byt, který se nachází na území  městské části Praha 4, pronajme hlavní město organizaci Silou Hlasu, která pomáhá lidem s těžkým fyzickým postižením a narušením jemné motoriky naučit se ovládat počítač a domácnost pouze pomocí svého hlasu. Byt bude využíván v rámci tréninkového režimu a bude vybaven technologiemi pro ovládání domácnosti.

Zájemci si v něm budou moci vyzkoušet, jak funguje domácnost ovládaná hlasem a budou mít možnost zde nějakou dobu pobýt. Byt bude rovněž využívat předsedkyně spolku Dita Horochovská, která je sama kvadruplegička a klienty bude učit, jak využívat hlasové technologie k získání samostatnosti.

 

„Těší mě, že díky pronájmu bytu můžeme pomoci občanům a občankám, kteří mají ztížený život kvůli svému fyzickému hendikepu a tím jim alespoň v některé oblasti ulevit. Podpora znevýhodněných osob v samostatném bydlení je jedna z mých zásadních priorit,“ uvedl radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský.

 

Spolupráci se spolkem Silou Hlasu iniciovala Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

„Se Silou hlasu spolupracuji již delší dobu. Tato organizace je pro mne symbolem toho, že je možné skloubit technologické inovace, skutečně praktickou a efektivní pomoc druhým lidem a lidsky velice skromný přístup. Jejich vytrvalost, výsledky jejich činnosti, neuvěřitelný elán, optimistický a vstřícný přístup jsou pro mne osobně nesmírně inspirativní. Mám obrovskou radost, že HMP podpořilo projekt, který dává šanci na lepší budoucnost mnoha lidem, kteří to v životě skutečně nemají lehké,“ řekla Mariana Čapková.

 

Spolek Silou hlasu se zabývá edukací osob s poškozením jemné motoriky horních končetin v ovládání počítače a domácnosti hlasem, čímž jim pomáhá se alespoň částečně začlenit do běžného života. Za dobu svého působení pomohli desítkám klientů, za kterými jezdí do jejich domovů po celé České republice.

 

 

Exit mobile version