Site icon Cysnews

Šestý den byl pro Českou atletikou úspěšný a všechny atletky splnily svá očekávání

Včerejší den byl pro příznivce České atletiky pohlazením na duši po předchozích neúspěšných vystoupeních našich atletů. Všechny čtyři atletky ve svých disciplínách splnily očekávání a přinesly radost a potěšení do našich domovů. Především postup Zuzany Hejnové je velkým úspěchem této atletky.

Kateřina Cachová

První se představila v sedmiboji Kateřina Cachová a jak sama říká, tato sezona díky zraněním není ideální. A tak průběh jejího závodu a výkony odpovídají současné formě. V žádné ze všech disciplín prvního dne nezklamala, ale bohužel ani nezazářila. Po součtu všech bodů se pohybuje ve druhé polovině startovního pole.

Kateřina Cachová, sedmiboj 100 m přek. MS 2019 – foto : Iva Roháčková

Zajímavostí tohoto MS je, že jak desetibojaři, tak sedmibojařky závodí ve stejném čase. Na stadionu se tedy pohybuje velké množství závodníků a vždy je co sledovat. Je to jistě zajímavé pro diváky a bylo by to zajímavé i pro českého diváka, kdyby startovali čeští desetibojaři. Jelikož kvalifikace na toto MS byla velice složitá a komplikovaná a přicházely i pozvánky, nejsme schopni z redakce určit, proč nestartuje žádný z desetibojařů. Je to po velice dlouhé době, kdy Česká republika nemá svého zástupce v této disciplíně na MS. Můžeme zde položit otázku, kam se poděli následníci Roberta Změlíka, Romana Šeberleho a Tomáše Dvořáka.

1 500 m ženy

Kristiina Mäki jako vždy v předešlých svých závodech ukázala své vysoce bojovné srdce a vyzrálou taktiku. Během svého závodu se většinu času držela v zadní části startovního pole, aby se vyhnula případným karambolům. Stejně tak jako na posledních závodech velmi dobře finišovala. Musíme u této atletky konstatovat, že v dřívějších dobách se věnovala spíše vytrvalostním závodům a nyní se z ní stává vysoce kvalitní mílařka, která dokáže o svém závodě přemýšlet. V tomto závodě si zaběhla svůj osobní rekord na 1 500 m v čase 4:06:61, což je přesně to, co od závodníků na vrcholové akci očekáváme: podat maximální výkony na které mají. Postup do semifinále je pro tuto atletku velkým úspěchem. Zde můžeme zmínit, že i tuto atletku v minulých letech, podobně jako Dianu Mezulianikovou, podporoval náš zpravodajský web – www.cysnews.cz sponzorskými finančními prostředky. Přejeme jí mnoho úspěchů v semifinále.

Kristiina Maki, rozběh 1500 m MS – foto : Iva Roháčková

 

400 m překážek žen

Zuzana Hejnová se opět probojovala do finále na 400 m překážek. V letošní sezoně, která není pro ni úplně ideální a není dominantní jako v sezonách minulých, využívá své letité zkušenosti a rozběhy a semifinále běžela vysoce takticky a do finále se dostala o setinu. Ve finále bude startovat v osmé dráze, což není zrovna výhodná pozice, ale budeme věřit, že nám předvede opět jeden ze svých brilantních výkonů.

 

Disk žen

Eliška Staňková nastoupila ke svému závodu v disku žen a předvedla nejlepší výkon sezony, který sice nestačil na postup, ale přesvědčila o své výkonnosti a o tom, že byla právem pozvána pořadateli. Celkově obsadila 17. místo výkonem 58.98 a u ní můžeme konstatovat, že také naprosto splnila předpoklady, které do ní byly vkládány před odjezdem na MS.

Česká atletika

Nemůžeme nevzpomenout na okamžiky, kdy jsme právě v době, kdy probíhaly desetiboje sledovali s napětím naše atlety a čekali, jakou medaili získají.  Krásné souboje Tomáše Dvořáka a Romana Šeberleho zvedaly české diváky ze sedadel a u televizních obrazovek od kávy. Dnes nemáme na ploše jediného vícebojaře. Jak je možné, že juniorských mistr světa z let minulých Jiří Sýkora nepokračoval v nastavených výkonech a není zde. Je to chyba systému nebo trenérů? Jak to že neslyšíme o dalších úspěšných vícebojařích a nevyšleme třeba i na divokou kartu bez limitu tyto atlety na vrcholný závod? Je škoda, že i v jedné ze svých historicky nejúspěšnějších disciplín vyklízíme své pozice.

Bohužel, ani v naší dříve kvalitní disciplíně 400 m mužů jsme neměli zastoupení v semifinále. Rozhodnutí Pavla Masláka se letošního MS nezúčastnit nás ochudilo o možnost sledovat jeho výkony a bohužel žádný z dalších atletů nesplnil limit.

A na závěr jsme sledovali krásnou bitvu v hodu kladivem mužů, kde máme také dřívějšího medailistu Lukáše Melicha, ale ani v této disciplíně nemáme žádného následníka, který by byl schopen se probojovat na vrcholný šampionát. Česká atletika je dlouhodobě o jednotlivcích nikoliv o skupinách atletů v jednotlivých disciplínách s výjimkou oštěpu. Ani po tomto dni nemá česká atletika žádné medailové ani bodované umístění.


Exit mobile version