Site icon Cysnews

Výrobci dodali do ČR meziročně o 20 % víc chřipkových vakcín

Ministerstvu zdravotnictví a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv se na základě jednání se zástupci výrobců podařilo zajistit navýšení dodávek vakcín o více než 20 % oproti loňskému roku. Celkem ČR letos obdržela o 170 tisíc vakcín víc. Prioritně by se měly očkovat zranitelné skupiny obyvatel, mezi které patří osoby starší 65 let a chroničtí pacienti.

V letošním roce je s ohledem na pandemii onemocnění COVID-19 celosvětově zvýšená poptávka po očkování proti chřipce. Výrobní kapacity vakcín jsou plánovány dlouhodobě dopředu, nebylo proto možné jejich skokové navýšení po vypuknutí pandemie. Rozdělení letošní produkce vychází jako vždy z odběrů jednotlivých států v předchozím roce. Míra proočkovanosti v ČR je v porovnání s ostatními státy dlouhodobě velmi nízká (6 %). „Bohužel doplácíme na náš nezájem o očkování v minulých letech, kdy se dodané vakcíny ani nevyužily. Společně se Státním ústavem pro kontrolu léčiv jsme od jarních měsíců, tedy od začátku epidemie koronaviru, dělali maximum v komunikaci s výrobci, abychom je přesvědčili o navýšení dodávek do ČR. Výsledkem je 170 000 vakcín navíc,“ uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

S ohledem na plánování výrobního procesu rok dopředu, zahájíme společně s ministerstvem aktivity směrem k výrobcům ještě do konce tohoto roku, abychom pro ČR zajistili větší množství vakcín pro chřipkové období na příští rok,“ uvedla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Závažný průběh onemocnění chřipkou hrozí zejména dospělým nad 65 let, osobám s chronickým onemocněním plic, srdce, ledvin, metabolickými poruchami (např. diabetes, onemocnění jater), neurologickými či svalovými poruchami zhoršujícími dýchání či se sníženou imunitou. Lidé z ohrožených skupin a senioři nad 65 let mají očkování zdarma nebo s minimálním doplatkem, ostatním přispívají zdravotní pojišťovny z fondu prevence. Očkování se musí opakovat každý rok. Výrobci přizpůsobují složení vakcíny doporučení WHO uvádějícího, jaké typy viru budou podle globálního sledování nadcházející sezonu kolovat.

Na český trh jsou letos dodané očkovací látky dvou držitelů rozhodnutí o registraci. Společnost Mylan dodává vakcínu Influvac Tetra. Společnost Sanofi Pasteur dodává očkovací látku Vaxigrip Tetra. „V obou případech jde o vakcínu obsahující antigeny čtyř kmenů chřipky, která má vyšší účinnost než vakcína s menším počtem antigenů. Z pohledu účinnosti a bezpečnosti považujeme obě vakcíny za ekvivalentní,“ doplnila ředitelka Storová. Držitelé rozhodnutí o registraci již dodali nebo dodají vakcínu během září a října do distribuční sítě, která dále zásobuje očkovací centra, lékaře nebo lékárny.

„Ohledně aktuální dostupnosti vakcín je třeba vždy kontaktovat svého lékaře, lékárníka nebo přímo držitele rozhodnutí o registraci. V případě, že budou dodávky některého z dodavatelů vyčerpány, bude držitelem ohlášeno přerušení dodávek, které zveřejňujeme na webových stránkách,“ dodala za SÚKL Irena Storová.

Chřipkové epidemie postihují Českou republiku v chladných měsících roku, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nejvhodnější pro očkování je tak doba před začátkem chřipkové sezóny. „Ideálním termínem pro očkování je říjen a listopad. Rozhodně není nutné se jít očkovat hned 1. října, prosím tedy občany, aby svou návštěvu lékaře rozložili do nadcházejících týdnů. Očkovat lze až do začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní. Imunita po očkování přetrvává 6 měsíců až 1 rok. Protože virus chřipky se neustále mění, je vhodné očkování každý rok opakovat,“ uvedla Jarmila Rážová.

Chřipka je virové onemocnění vyvolané viry chřipky A, B a C, které napadají horní i dolní cesty dýchací. Onemocnění začíná náhle, je provázeno vysokou horečkou, schváceností, bolestmi hlavy, svalů, dýchacími obtížemi (nejčastěji kašel bez vykašlávání). Chřipka se šíří především kapénkovou infekcí. Inkubační doba je několik hodin až 5 dní, nejčastěji však 1-2 dny.  Nejrizikovější je úzký kontakt s kašlajícím nemocným. Virus přežívá v prostředí až 14 dní, je možné nakazit se i z kontaminovaných předmětů (podání ruky, telefonní sluchátka, držadla v MHD, hračky, použité kapesníky).

„V období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění je důležité zvýšeně dbát na hygienu, zejména si mýt ruce před jídlem, nemnout si oči a obličej. Nutná je i ohleduplnost nemocných. Je třeba kašlat a kýchat do kapesníku, použité kapesníky ihned likvidovat, zůstat izolován doma a nešířit tak dále onemocnění. Rouška přes nos a ústa nemocného snižuje riziko nakažení jeho okolí. Ochrana proti chřipce je tak stejná jako ochrana proti koronaviru,“ uzavřela Rážová.

 

FAQ – CHŘIPKA

 

Co je to chřipka?

 

Jak se chřipka šíří?

 

Kdo je chřipkou nejvíce ohrožen?

 

Jak se chřipka léčí?

 

Co je to chřipková vakcína?

 

Kdy je nejvhodnější doba pro očkování?

 

Jak dlouho po očkování jsem chráněn proti chřipce?

 

Má očkování nějaké nežádoucí účinky?

 

Kde se mohu nechat očkovat proti chřipce?

 

Kdo nemůže být očkován?

 

  

Podle praktických lékařů se zvyšuje letos zájem o očkování proti chřipce (je to hlavně kvůli koronaviru) – bude dost vakcín?

 

Kolik vakcín se ročně zhruba spotřebuje na očkování proti chřipce?

 

Může být očkování proti chřipce účinné i proti koronaviru?

 

Proč by se lidé tedy měli nechat očkovat, když to nezabrání nákaze koronavirem?

Máte informace od praktických lékařů, že by jim objednané vakcíny nemusely stačit?

Kdo by se měl nechat očkovat a komu to pojišťovny hradí a proč?

Co se týká úhrad, vakcína proti chřipce je bezplatně poskytována jako pravidelné každoroční očkování (stát ji uhradí v plné výši):

Dále je vakcína hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění, kdy zdravotní pojišťovna uhradí vakcínu do výše ekonomicky nejméně náročné varianty (pozn. v letošním roce je ekonomicky nejméně náročnou variantou přípravek VAXIGRIP TETRA, v případě aplikace dražší vakcíny INFLUVAC TETRA pacient uhradí doplatek cca 31 Kč) pro tyto skupiny pacientů:

Ostatní pacienti mohou obvykle čerpat příspěvek z fondu prevence od své zdravotní pojišťovny.

Více informací zde: http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0131426&tab=prices.

Exit mobile version