Site icon Cysnews

Česká gymnastická federace chce oživit odkaz legendární sportovkyně Věry Čáslavské

Závod bude oslavou pohybu, sportu a každoročním uctěním památky nejlepší gymnastky v historii.

Proto jméno sedminásobné olympijské vítězky ve sportovní gymnastice, která v roce 2016 podlehla rakovině slinivky, ponese nový mezinárodní závod- 1. ročník Grand Prix Věry Čáslavské, který se uskuteční v Brně 12. a 13. listopadu.
O využívání jména se svaz dohodl se synem Věry Čáslavské i Klubem přátel Věry Čáslavské, který pečuje o její odkaz.
„Je velká zodpovědnost snažit se zpropagovat jméno Věry Čáslavské,“ řekl na dnešní tiskové konferenci předseda ČGF Martin Vlk.
Samurajský meč dostala Věra Čáslavská jako jediná žena. Vysloužila ho vlastně za svůj nejhorší výsledek na olympijských hrách v Tokiu. Měla vynikající sestavu na bradlech a zacvičila ji skvěle ve víceboji, ale když se dostala do finále, tak spadla. Ale k překvapení všem naskočila na bradla zpátky a včetně toho nejtěžšího prvku to zvládla. A to nadchlo jednoho japonského fanouška natolik, že jel domů, svolal rodinnou radu, a ten meč z roku 1671, který rodina po generace opatrovala jako největší svátost, ji za její statečnost dali

První ročník Grand Prix

Nový závod Čáslavské je v kalendáři mezinárodní federace FIG. Závod vznikl spojením dvou tradičních akcí a o jeho organizaci se postará Sokol Brno I. Jedná se o Grand Prix smíšených dvojic, která se v Brně koná přes 25 let, a Pohár olympijských nadějí určený pro juniory. Jeho první ročník se uskutečnil před šestnácti lety, loni byl poprvé v jihomoravské metropoli.
foto : Iva Roháčková
Exit mobile version