Zeleninový dip
Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor
a z dochucovadel také jablečný ocet. Doporučujeme ten s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra. Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.
Počet porcí: 1 sklenice na zavařování
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: *
Ingredience:
900 g oloupaných rajčat
2 střední mrkve
3 červené papriky
3 střední cibule
1 cuketa
1 lilek
3 stroužky česneku
50 g zázvoru
3 lžíce rajčatového protlaku
1 chilli paprika
80 ml jablečného octa Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra ze Zlínského kraje
sladká paprika, sůl, pepř, semínka hořčice, cukr
Postup:
- Rajčata spaříme 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchladíme ve vodě s ledem a můžeme je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme protlak. Nastrouháme mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidáme do hrnce.
- Zeleninu dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidáme všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidáme jablečný ocet a dusíme 40 minut nebo až se zelenina rozdusí
a pěkně spojí. - Horkou zeleninu můžeme přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.
Špenátová polévka se zastřeným vejcem
Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník. I ten ale může perfektně vybrat základní surovinu, tedy špenát. V roce 2019 se totiž stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. V čem je tak jedinečný? Kromě toho, že je opravdu kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
500 g mraženého špenátu listového – sekaného od AGRO Jesenice u Prahy a. s. ze Středočeského kraje
1 větší cibule
3 stroužky česneku
80 g másla
500 ml zeleninového vývaru
100 ml bílého vína
250 ml smetany 33%
4 vejce
ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
- Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut.
- Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.
- V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.
- Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z hous