Najdete tu několik označených tras, na kterých se můžete na několik dní vrátit do minulosti, do dob, kdy po zemském povrchu ještě nechodili lidé. Čekají vás tajuplné bažinaté stezky i prastaré cesty průsmyky.

Vydat se můžete třeba do 6 kilometrů dlouhého pohoří Schrattenfluh, kde se vám naskytne pohled na nejrozsáhlejší krasovou část Švýcarska, o které se traduje, že ji vytvořil samotný ďábel. Vyprahlými hroudami hlíny vedou úzké kanálky, ostré jako břitva, pod nimiž se ukrývá mnoho jeskynních systémů.

foto: Switzerland Tourism

Poklopem od kanálu do nitra jeskyně

Zajímavá místa vás čekají i pod zemským povrchem. Do jeskyně Silwängen se dostanete skrze poklop uprostřed pastviny a sestoupáte po desetimetrovém žebříku do podzemí. Bez světla, bez úpravy, stejně taková jakou ji Švýcaři našli. S baterkou na helmě můžete obdivovat krápníky a jezírky a zažít pocit, jako byste byli teprve první člověk, který se do těchto míst dostal.

Kdo by měl už podzemního života dost, může se vydat na úplně opačnou cestu a poměřit síly s nejvyšším vrcholem Rothornem (2 350 m). Odměnou vám budou po celodenním výšlapu výhled na vrcholky Bernských Alp, jako Eiger, Mönch, Jungfrau a Blüemlisalp a tyrkysové jezero Brienzersee. Nahoru také vede lanovka ze Sörenbergu. Anebo se svézt jedinou parní ozubnicovou dráhou ve Švýcarsku, která vede na Rothorn z městečka Brienz. Od Rothornu by vaše kroky měly určitě vést k jezeru jezeru Eisee, které je rájem rybářů. V chatě nad jezerem si půjčíte prut, nahodíte a jen čekáte až se kořist chytne.

foto: Switzerland Tourism

Procházka v rašeliništi

Rašeliniště Salwideli připomínají kanadskou divočinu. Stačí si jen zout body a projít se po rašelině, po celodenní pochodu to pro vaše nohy bude jako procházka po obláčku. K absolutní nirváně vám pak bude scházet jen návštěva hostince EichHof a ochutnávka tradičního raclette.

Je to naprostý švýcarský evergreen, v pánvičce na plynové plotýnce před vás postaví rozehřívané plátky sýra, které si vychutnáte s bramborami, okurkami a cibulkou. Vše pak spláchnete kávou fertig, do které se přidává silný alkohol jako slivovice, třešňovice nebo meruňkovice. Ted už vám ke štěstí nebude nic scházet.