Site icon Cysnews

Silvestrovské veselí po půlnoci hoří auta i lesy !

 Silvestrovské veselí je již tradičně spojeno s používáním zábavní pyrotechniky (světlic, dělobuchů, petard, rachejtlí apod.). Bohužel každý rok nechtěné následky této zábavní pyrotechniky zaměstnávají hasiče i zdravotnickou záchrannou službu. Počet požárů způsobených zábavní pyrotechnikou v posledních letech výrazně vzrostl a způsobené škody se pohybují v řádech milionů korun (nárůst požárů můžete vidět v níže přiložené tabulce). Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut a objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice.

V období přechodu roku vznikají požáry častěji než v období Vánoc. Různé dělobuchy, světlice a další pyrotechnické „radůstky“ zaměstnávají hasiče nebo i další záchranné a následně také úklidové služby právě v těchto 2 dnech, a to nejvíce ve velkých městech. Podíváme – li se na počty výjezdů, tak loni během Silvestra a Nového roku vyjížděli hasiči k 378 požárům, což je o 108 více, než tomu bylo předcházející rok a o 149 než předloni. V posledních 5 letech značně narostl v časných ranních hodinách dne 1. 1. počet požárů odpadů umístěných v různých místech objektů, popelnic, kontejnerů, trávních porostů a okrasných keřů. Je evidentní, že mnohé z těchto požárů vzniklo v souvislosti s používáním pyrotechniky. Loni jich bylo od půlnoci do 03,00 hodin 194.

Příčiny požárů jsou většinou dobře známy: lidská neopatrnost a nedbalost, nesprávná manipulace se zábavní pyrotechnikou a nedodržování bezpečnostních doporučení. V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, která způsobuje, že lidé přestávají být dostatečně ostražití.

VYBRANÉ PŘÍPADY LOŇSKÝCH 2020 „SILVESTROVSKÝCH“ POŽÁRŮ, ZPŮSOBENÝCH ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKOU:

RADY A DOPORUČENÍ JAK SPRÁVNĚ ZACHÁZET S PYROTECHNIKOU:

Doporučení při nákupu pyrotechniky

Zábavní pyrotechniku kupujeme pouze takovou, která je na český trh uváděna legálně, má návod výrobce na použití v českém jazyce a certifikační značku. Pyrotechniku navlhlou či s otevřeným obalem nikdy nekupujeme.

Doma zábavní pyrotechniku uložíme na suchém místě, mimo dosah dětí. Nevhodné je skladování v blízkosti krbů, otevřených ohňů a svíček, kde by mohlo dojít k její iniciaci.

Zásady zacházení s pyrotechnikou

pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

Smrt, devastující zranění, těžké popáleniny, požár to může zavinit pyrotechnika!

Exit mobile version