Site icon Cysnews

Jak rok 2020 změnil vnímání bezpečnosti a jaké jsou trendy tohoto oboru? To prozradí veletrh FOR ARCH

Smart home control concept, hand controlling digital interface from mobile app. Blurred background showing modern white and wooden modern kitchen, architecture interior design

 Letos pojem bezpečnost změnil svůj význam. Změnily ho epidemie, karanténa, home office nebo kybernetické útoky. S tím související opatření spolu se stále vysokým procentem krádeží dávají smysl tématu bezpečnost na stavebním veletrhu FOR ARCH, který se bude konat v PVA EXPO PRAHA od 22. do 26. září. Tradiční rozšíření o požární bezpečnost, související osvětlení, chytré instalace i výstavu FOR CITY zaměřenou na inovace pro města, obce a regiony tvoří zajímavou synergii. Oficiálními vozy veletrhu jsou automobily značky FORD. Generálním partnerem veletrhu FOR ARCH je Skupina ČEZ.

Když v roce 2018 Ministerstvo vnitra ČR dělalo výzkum veřejného mínění k prevenci kriminality, vyplynulo z něj, že jakkoliv byla politickým tématem migrace, lidé se cítili ohroženi nejčastěji kapesní krádeží, vloupáním do bytu a vandalismem. V letošním roce pojem bezpečnost zcela změnil význam. Změnila ho epidemie, karanténa, kdy byli lidé dlouho doma, a ve zdravotnictví a na úřadech se přidaly hrozby kybernetické bezpečnosti.

 

Vlivem epidemie se změnily i požadavky na přístupové systémy v budovách. „Požadavek na kontrolovaný vstup osob do budov je nyní celosvětově vzrůstající trend, např. počítání lidí v zóně nebo měření teploty při vstupu do budovy. Tyto systémy již umíme zabudovat do našich turniketů,“ říká Kamil Semela, Senior Marketing Manager společnosti COMINFO.

Lidé, byty, domy a chaty se vrací do běžného režimu a bezpečnost je stále důležitým prvkem. Hraje roli i v hodnocení bytů, domů a lokalit pro bydlení i pro podnikání. Technologie a řešení pro zvýšení bezpečnosti jako například bezpečnostní dveře, okenní kování, bezpečnostní fólie, zámky, mříže a ploty, řízení osvětlení v době nepřítomnosti, kamery, technologie pro monitoring a služby tak mají své místo i na veletrhu FOR ARCH.

 

S dotazy pomůže i letos poradenské centrum v Hale 4 pod garancí Ministerstva vnitra ČR a partnerů, Policie ČR a Cechu mechanických zámkových systémů ČR (CMZS). Návštěvníky tradičně zajímá, ve které fázi hrubé stavby začít řešit zabezpečení, chtějí konzultovat nabídky od firem i rozdíly v používání certifikovaných a necertifikovaných produktů. Určitě na některé dotazy odpoví i konference Zabezpečte se – bezpečný domov, která se koná 24. září a zaměří se na trendy a možnosti pro moderní zabezpečení bytů a rodinných domů.

 

K tématu bezpečnost na stavebním veletrhu FOR ARCH patří i 5. ročník konference Požární bezpečnost staveb 23. září, kde se již tradičně setkají hasiči, stavaři, specialisté technologií, facility manažeři i securita. „Letošní konference bude reagovat na řadu nových předpisů v oboru a zejména na sjednocení požadavků na výrobní a nevýrobní objekty. Představíme podrobně změny, které se týkají především požárního větrání chráněných únikových cest. Ani letos nebude chybět návštěva významné realizace. Posluchači se seznámí s koncepcí požárně bezpečnostního řešení přístavby největší multifunkční haly v ČR – O2 Universum v pražských Vysočanech. Vedle toho zazní např. zkušenosti s aplikací požadavků z hlediska požární bezpečnosti na ETICS a další zajímavé přednášky,“ říká Petr Bohuslávek, vedoucí redaktor stavby portálu TZB-info.

 

Bezpečnost, elektro, osvětlení a chytré instalace

 

„Nová aplikace WALL vytváří komfortní ovládací prvek s kapacitou mnoha desítek ovládaných spotřebičů, novinkou je i modul, který učiní klimatizaci součástí chytrého domu,“ jmenuje Markéta Alexanderová ze společnosti HDL Automation s.r.o. příklady letošních novinek z oboru chytrých instalací, ale protože ani zde nejde jen o techniku, pokračuje: „Co se týče designu ovládacích prvků, zůstáváme u oblíbeného skla, kovu a pro intuitivní ovládání umožňujeme u určitých typů ovladačů zdarma gravírování ikon na tlačítka.“ Mezi novinkami uvádí HDL i nový výkonový stmívač, který dokáže stmívat i LED nebo elektronické zdroje pro potřeby větších sálů, výrobních hal. Osvětlení je velmi důležité pro tělesnou i psychickou pohodu člověka, významně ovlivňuje i zdravotní stav a pracovní výkon, je hodnoceno i v rámci BOZP. Poradenské centrum časopisu Světlo v Hale 4 nabídne konzultace a rady k výběru, montáži i provozu osvětlení.

 

Výstava FOR CITY poradí obcím i regionům

Výstava FOR CITY: Inovace pro města, obce a regiony se uskuteční 25. září souběžně s odbornou konferencí SMART CITY FOR ARCH v Kongresovém sále výstaviště PVA EXPO PRAHA. Inovativní řešení pro města, obce a regiony se poprvé představí v souběhu s mezinárodním stavebním veletrhem FOR ARCH. Hlavními tématy budou moderní technologie všude tam, kde slouží komunitě jako celku v rámci poskytovaných veřejných služeb. Municipalitu zajímá inteligentní městská mobilita (zejména ekologické dopravní prostředky, jejich infrastruktura a systémy řízení dopravy), inteligentní městská energetika a služby (zejména využívání obnovitelných zdrojů energie a kogenerace, inteligentní budovy veřejných služeb, inteligentní veřejné osvětlení a inovativní technologie pro odpadové a vodní hospodářství), informační a komunikační technologie, podpora koncepčního a udržitelného urbanistického rozvoje a v neposlední řadě městská zeleň a vodní prvky.  

 

Zastupitelé chtějí pro svá města a obce zmodernizovat infrastrukturu, energetiku, zajistit moderní a dostupné služby včetně zlepšení vzhledu a využití městských ploch a zeleně. Jako vždy největší roli v tom, co bude možné v jednotlivých městech a obcích zrealizovat, budou hrát peníze. V současné chvíli na městské rozpočty velmi drasticky dopadají důsledky vládních opatření v důsledku koronavirové epidemie. Svaz měst a obcí, který poskytl záštitu výstavě FOR CITY, na začátku června uvedl, že po rušení a zastavování investic se v květnu propady příjmů promítají i do běžné činnosti. Paradoxně se tyto problémy nejvíce týkají aktivních obcí, které investují do svého rozvoje. Podle SMO situaci neřeší na sociálních sítích předsedou vlády avizované vrácení peněz formou navýšených dotací s nižším podílem povinného spolufinancování.

 

SMO hledá podporu pro prosazení jednorázové dotace obcím ze státního rozpočtu, která by pokryla ztráty spojené s vyplácením kompenzačních bonusů a navrhovaným snížením DPH v rámci protikrizového daňového balíčku.

„Na kritickou situaci, která se fatálně dotýká nejen samospráv, ale celé české ekonomiky, poukazuje stále více renomovaných ekonomů. Chceme s vládou jednat, a ne pouze zpovzdálí sledovat postupnou likvidaci našich obcí. Upozorňujeme na tikající bombu, která může znamenat až krach některých samospráv,“ řekl František Lukl, předseda Svazu měst a obcí a starosta Kyjova.  

 

Související tematikou se bude zabývat v rámci veletrhu také konference ZELENÁ, CHYTRÁ A ODOLNÁ MĚSTA, kterou 22. září v Kongresovém sále výstaviště pořádají Asociace pro rozvoj infrastruktury a Česká podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj s partnery. Tato akce se zaměří na debatu o tom, jak systematicky chránit a rozvíjet životní prostředí měst a obcí a jejich infrastrukturu celostně a integrovaně s využitím lepších postupů rozvojového plánování umožňujících kvalitnější život a rozvoj potenciálu jejich obyvatel.

 

Na veletrhu FOR ARCH se sejdou již tradičně odborníci, kterých se dotýká aktuální situace ve stavebnictví profesně, nabídka řešení napříč obory stavebnictví pro bydlení, ostatní stavby i municipalitu i laici, kteří hledají inspiraci. V září 2020 najdou na pražském výstavišti v Letňanech odpovědi na mnohé své otázky.

Více informací najdete na www.forarch.cz.

 

Exit mobile version