Site icon Cysnews

Přeplavme svůj La Manche

V letošním roce byla již po šesté vyhlášena soutěž ve štafetovém plavání seniorů „Přeplavme svůj La Manche“. Seniorské týmy z celé republiky se snaží za jediný měsíc uplavat 34 km, což je v nejužším bodě průlivu přibližná vzdálenost mezi Velkou Británií a Francií.

Hlavním iniciátorem celé akce je projekt SenSen (Senzační senioři), který vznikl v Nadaci Charty 77 a jehož cílem je podporovat všechny, kteří chtějí být aktivní věku navzdory.
V současné době SenSen sdružuje 140 seniorských klubů a organizací z celé České republiky.

S elánem a soutěživostí

Zájem o akci „Přeplavme svůj La Manche“ letos předčil všechny předchozí ročníky. Celkem se do plavecké štafety přihlásilo 24 klubů z 20 měst napříč republikou.

Plavat se bude celý měsíc únor v bazénech, které si soutěžící sami zvolí. Cílem každého týmu je společnými silami uplavat 34 kilometrů a zdolat tak pomyslný kanál La Manche. Na závěr akce budou vyhlášeny nejúspěšnější týmy a oceněni nejlepší jednotlivci.

„Nejde o závratné sportovní výkony. Snažíme se seniory hlavně inspirovat k tomu, aby byli aktivní a udělali něco pro svoje zdraví“, říká mluvčí projektu SenSen Lucie Nekvasilová.

Patronka projektu Lucie Leišová

Patronkou projektu „Přeplavme svůj La Manche“ je Lucie Leišová, dálková plavkyně, která v r. 2014 přeplavala Gibraltarskou úžinu.  Následující rok pak realizovala charitativní projekt Vltava 2015, při kterém během deseti dní uplavala po Vltavě z Českých Budějovic do Prahy 180 kilometrů a jehož výtěžek byl připsán na Konto bariéry.
Lucie Leišová je držitelkou ocenění za reprezentaci České republiky v zimním plavání, které v r. 2016 převzala od tehdejšího ministra obrany Martina Stropnického.

Vysoká účast

Celkově se do soutěže ve štafetovém plavání letos zapojily týmy seniorů z těchto měst:
Brno Líšeň, Paskov, Bruntál, Plzeň, Praha (3 týmy), České Budějovice (2 týmy), Liberec, Teplice, Úholičky, Svitavy, Strakonice, Zlín, Rožnov, Prachatice, Lovosice, Most (2 týmy), Ostrava, Pardubice, Poděbrady, Litoměřice.

 

Exit mobile version