Site icon Cysnews

Pátý ročník Polívkování se uskuteční 14. dubna

https://www.vitalia.cz/clanky/prijdte-na-naplavku-ochutnat-vsechny-polevky-sveta/


Přijďte na hlavní dvůr pivovaru Staropramen ochutnat polévky.

Polívkování 2018

Zahřejí vás nejen polévky tuzemské jako je bramboračka, kulajda, knedlíčková či dršťková ale hlavně polévky z celého světa jako ruský boršč, mexické chipotle a menudo, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, španělský cocido, marocká harira nebo japonské miso či ramen. Vegetariány určitě uspokojí pestrý výběr zeleninových krémů a luštěninových polévek. K pití se podává teplý cider, případně mošt, svařené víno a samozřejmě i točené pivo.

Polívkování 2018

Termín konání :

14. dubna 2018

Místo konání

Hlavní dvůr pivovaru Staropramen

Nádražní 43/84

Praha 5

 

Více informací naleznete na www.foodevent.cz

Polévka Bouillabaissa

je rybí polévka obsahující různé druhy vařených ryb, korýšů a zeleniny, ochucená bylinkami a kořením, jako jsou česnek, pomerančová kůra, bazalka, bobkový list, fenykl a šafrán. Tradiční bouillabaissa obsahuje nejméně tři druhy ryb: běžně ropušnice, a mořský úhoř. Také může obsahovat pražmu, platýze, ďase mořského, parmu nebo stříbrnou tresku. Bouillabaissa běžně obsahuje korýše a jiné plody moře, jako mořské ježky, mušle, kraby nebo chobotnice. Dražší verze mohou obsahovat i langusty. Zelenina jako pórek, cibule, rajčata, celer a brambory se zvolna vaří spolu s vývarem a podává se s rybou. Vývar se tradičně podává s omáčkou rouille a majonézou vyrobenou z olivového oleje, česneku, šafránu a kajenského pepře na opečených plátcích chleba. Co odlišuje bouillabaissu od jiných druhů rybích polévek je výběr provensálských bylin a koření do vývaru, použití kostí středomořských ryb a způsob podávání. V Marseille se první podává vývar v míse, která obsahuje chléb a omáčku rouille, s mořskými plody a zeleninou podávanou odděleně v jiné míse nebo na tácu.

Polévka Laksa

je ostrá polévka s rýžovými nudlemi, která je populární v Malajsii, Singapuru, Indonésii a jižním Thajsku. Existuje mnoho regionálních variant laksy a jednotlivé recepty se od sebe mohou značně lišit. Základní dělení může být podle toho, zda je v receptu použito kokosové mléko, či nikoliv.

Polévka Pho

Polévka Phở je populární vietnamské jídlo. Vaří se v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami a mungo klíčky. Klasickou variantou polévky  je  hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka , bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr.

Zdroj: Wikipedie

 

Exit mobile version