Site icon Cysnews

Jednodenní výlet vlakem do Písku

Cesta do Písku a to vlakem a s turistickým výletem .

 Cesta vlakem

Vydali jsme se do jihočeského města Písek a to vlakem, kdy jsme si jízdenky zakoupili v e-shopu Českých drah. Pokud se chcete vydat do tohoto klenotu jižních Čech, doporučujeme spojení rychlíkem Otava, které je bez přestupu. Tento vlak složený většinou ze dvou motorových jednotek, z Prahy vyrazí na Beroun, a to po trati zvané „Rudénka“, aby se poté na chvíli vrátil na hlavní trať směřující do Plzně, kterou však opustí ve Zdicích a pustí se směrem na České Budějovice přes Písek a Protivín, čímž si v dřívější době vysloužil název „Švejk.“ Ve vagonu s velkoprostorovým uspořádáním projíždíte jihočeskou krajinou a my jsme pro tento výlet zvolili variantu s turistickým začátkem.  

Výlet do Písku

Vystoupili jsme ve stanici Čížová a vydali se po turistické značce ve směru na Písek podél řeky Otavy. Nejdříve jsme museli projít obcemi Čížová a Zlivice a poté jsme vstoupili do lesa a pokračovali po žluté turistické značce až k plynové lávce. Od této plynové lávky jsme pokračovali po červené značce do Písku, ale je také možné tuto lávku přejít a vydat se po druhém břehu. Tam však vede cyklotrasa. Krásné zákoutí s plynoucí řekou Otavou a pohodlná cesta nás zavedla až na okraj města Písku. Jednalo se zhruba o 10 km a bylo to jen zpestření městského výletu. Samozřejmě vlak dojede až přímo do města.

Město Písek

Historie města Písku sahá hluboko do naší minulosti až k Václavu I., kdy byl poprvé datován jeho vznik v roce 1243. Název odvozen od dřívější těžby zlata od zlatonosného písku. Zvláštností poutající se k současné historii je, že 14. října 1918 zde byla již vyhlášena samostatná republika v době, kdy zde probíhala generální stávka.

Procházka městem

Na prohlídku města jsme měli zhruba tři hodiny, a tak jsme si rozdělili čas mezi prohlídku pamětihodností a ochutnání místní gastronomie. V době naší návštěvy probíhala akce stavění velkých pískových soch na nábřeží řeky Otavy poblíž nejstaršího mostu v České republice. Jedná se o kamenný most, neoficiálně zvaný jelení, nejstarší dochovaný most v Česku, historicky v pořadí druhý po zaniklém Juditině mostě v Praze. Tento most není tak monumentální jako pražský Karlův most, avšak v současné době po proběhlé rekonstrukci je velmi pěkný.

Městu dominuje velké náměstí a pak na tomto náměstí kostel Povýšení sv. Kříže.

Další kostel můžeme najít nedaleko, jelikož historické centrum není velké. Je to kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kdo by hledal v Písku známou Putimskou bránu, bude zklamán, jelikož brána již neexistuje. Byla zbourána v 19. století a nacházela se mezi nynějším průčelím domů U Koulí a U Zlaté koule. Tato brána zlidověla díky studentské písni „Když jsem já šel tou Putimskou branou“.

1 / 6

Oběd ve městě

Rozhodovali jsme se mezi několika restauracemi. Můžeme konstatovat, že nabídka nebyla malá, ale my jsme využili jednu z místních restaurací nabízející řeckou kuchyni, nalézající se přímo na Velkém náměstí. Jednalo se restauraci Poseidon. Vřele můžeme doporučit, protože v teplém dni nabízí tato restaurace v zadním traktu příjemné posezení v zahrádce mimo ruch města a jídlo splňovalo naše představy. Po zakončení oběda sklenkou řeckého vína odcházíme a prohlížíme si exteriér. Tím je galerie Sladovna, jež se nachází v někdejším královském hradu, kde také sídlí Prácheňské muzeum. Zde se konají různé kulturní i gastronomické akce v krásném zrekonstruovaném prostředí.

Dojem z města

Město jako takové působí velmi přívětivě a není to jen historický skanzen, a protože se nejednalo o naši první návštěvu, mohu konstatovat, že město žije současným životem, který navazuje na minulou historii. Nalezneme zde mnoho zajímavých možností k nákupu jak suvenýrů, tak oblečení. Pokud mohu porovnávat s cestami do evropských historických měst, italských a jihofrancouzských, kde máte pocit, že jste vstoupili do skanzenu, Písek působí jako živoucí město.

Proto závěrem můžeme vřele doporučit město Písek k návštěvě a třeba jen na jeden den, jako my.

Cesta domů

Když nastal čas k odjezdu, vydali jsme se na písecké hlavní vlakové nádraží. Jelikož jsme měli v paměti návštěvu před několika lety, vydali jsme se stejnou cestou. Avšak jak jsme se blížili k nádraží, moje vzpomínky jako by se rozplynuly a vše zde bylo jiné. Během několika málo let vznikl úplně nový prostor před nádražím s novou křižovatkou a novým nákupním centrem.

Nastoupili jsme do rychlíku směr Praha a po dvou a půl hodinách jsme byli v Praze.  

 

 

 



Booking.com

Exit mobile version