Site icon Cysnews

Praha 3 bude preventivně testovat pracovníky sociálních služeb na koronavirus

Praha 3 se rozhodla preventivně provádět testy u pracovníků sociálních služeb ve vlastní režii. Reaguje tak na situaci z posledních dní, kdy se nákaza v domech pro seniory po celé republice masivně šíří.

Kvůli šíření koronaviru zejména v zařízeních, kde se vyskytuje větší počet lidí z nejohroženější skupiny, zjišťovala radnice na hygienické stanici, zda by bylo možné zajistit preventivní testování na přítomnost koronaviru u ošetřovatelek z domu pro seniory zřízeného Prahou 3. Na základě telefonické konzultace bylo radnici sděleno, že dokud se nákaza v zařízení neobjeví, testování se neprovádí. „Tak bohužel zatím přistupuje hygienická stanice a stát k situaci v domovech pro seniory. Proto jsme se rozhodli nečekat a spustit testování vlastními silami a na vlastní náklady. Včasným odhalením nákazy můžeme zabránit šíření mezi klienty. Přináší to také značnou úlevu a jistotu pro pečující zaměstnance, kteří jsou dnes pod obrovským tlakem,“ uvádí důvody místostarosta pro sociální oblast Ondřej Rut.

Praha 3 se proto rozhodla preventivně provádět testy u pracovníků sociálních služeb ve vlastní režii. „Po konzultaci s vybranou laboratoří se ukázalo, že ošetřovatelky nemusí chodit na žádné ze státem zřízených odběrových míst. Sami jsou profesionálkami a jsou schopny zajistit odběr vzorků svépomocně,“ komentuje situaci starosta Jiří Ptáček.

Včera byly odebrány první vzorky, které se ihned odvezly do laboratoře Tilia. Radnice sem bude vzorky posílat několikrát týdně.

 

Exit mobile version