Site icon Cysnews

Janáčkova filharominie Ostrava pro velký zájem přídává další koncert Klasiky na plátně

Některé úspěšné filmy dopomohly řadě perel klasické hudby takříkajíc „mezi lidi“. Jako příklad můžeme uvést Straussovy explozívní hudebně-filozofické úvahy na nietzscheovský námět s názvem Tak pravil Zarathustra, které široké publikum zaznamenalo až díky Kubrickově filmové Vesmírné odyseji (1968). Tato skladba zahájí koncerty Janáčkovy filharmonie nazvané Klasika ve filmu ve dnech 8. a 9. května 2019 v Domě kultury města Ostravy. Druhý koncert byl do kalendáře přidán, protože první ohlášený byl téměř okamžitě vyprodán.

Filmová hudba od té doby zaznamenala ještě další nárůst zájmu, rozvinul se obchod s nahrávkami a vznikl samostatný segment publika zaměřený právě na ni. Vedle lukrativních nových skladatelských zakázek se ale i mnoho starších skladeb dočkalo řady ikonických využití právě u filmu. Některé z nich zazní i na těchto koncertech. Třeba Bartókovu Hudbu pro smyčce, percuse a celestu můžete vystopovat ve čtrnáctém Kubrickově filmu Osvícení s Jackem Nicholsnem v hlavní roli nebo ve snímku V kůži Johna Malkoviche s Johnem Cusackem, Cameron Diaz a Johnem Malkovichem, který ve fikci hraje sám sebe. Části Beethovenovy Sedmé zase použili filmaři např. v britsko-australsko-americkém historickém dramatu ověnčeném Oscarem Králova řeč. A Wagnerova Jízda Valkýr z opery Valkýra zaznívá např. v americkém kultovním filmu Francise Forda Coppoly z roku 1979 Apokalypsa nebo v televizním snímku BBC Hawking popisující doktorandské studium Stephena Williama Hawkinga na Cambridgeské universitě, na jehož začátku zjistil, že je vážně nemocný a lékaři mu nemohou pomoci.
Kromě toho se můžete těšit na ukázky z tvorby „kovaných“ tvůrců filmové hudby jakými jsou Nino Rota, Ennio Morricone, John Williams a další.
Koncerty v domě kultury začínají v 19 hodin a vstupenku pořídíte již za 160 Kč. Více informací najdete na www.jfo.cz

 

Mahler s operní pěvkyní Bernardou Fink

Vynikající operní pěvkyně Bernarda Fink, která s Janáčkovou filharmonií vystoupí 23. 5. 2019 v Mahlerově Třetí symfonii, patří díky své všestrannosti k nejvyhledávanějším zpěvákům současnosti. Její repertoár sahá od staré hudby až po hudbu 20. století. Často vystupuje s předními světovými orchestry v Evropě i v zámoří.

 

Začátkem 90. let žila v Praze, kde její manžel, diplomat, přispěl ke vzniku Rakouského kulturního fóra. „Česko je taková má dodatečná vlast,“ říká Bernarda Fink, která se během svého pražského pobytu naučila docela dobře česky. Vyrůstala v argentinské metropoli Buenos Aires, v rodině Slovinců, kteří emigrovali před komunisty.
Určujícím zážitkem z dětství, který ovlivnil její cestu životem, byla deska s nahrávkou Dvořákovy Novosvětské, která doma hrála téměř každý den. „Je to slovanská hudba a já mám slovanskou krev,“ vysvětluje. „Nevím, kolikrát jsem Novosvětskou slyšela, ale nakonec jsem ji znala nazpaměť. Najednou se mi v Buenos Aires nějak lépe dýchalo. Ta hudba mé duši roztáhla křídla,“ vzpomíná Bernarda Fink
V Argentině absolvovala hudební školu Instituto Superior de Arte del Teatro Colón. Postupně se stala přední světovou mezzosopranistkou. Celou kariéru se věnuje slavným písňovým cyklům.
V Ostravě zazpívá sólo v Mahlerově Symfonii č. 3 – nejdelší symfonii standardního repertoáru. Kolos o šesti větách, o osmi lesních rozích, dvou sborech a jedné sólistce trvá skoro dvě hodiny.
Koncert v domě kultury začíná v 19 hodin a vstupenku pořídíte již za 160 Kč. Více informací najdete na www.jfo.cz

Bernarda Fink Foto Julia Wesely

 

Janáčkova filharmonie s Anetou Langerovou v Gongu

Závěr „gongovského“ cyklu Janáčkovy filharmonie bude 5. června 2019 od 19 hodin patřit jedné z nejpopulárnějších českých zpěvaček – Anetě Langerové. Být pouhou interpretkou cizích písní ji ale nestačilo, a tak se vydala na cestu psaní vlastních. Její osobitý hudební styl umocní padesát filharmoniků, který se spolu s Anetinou kapelou spojí na jednom pódiu.

 

Se symfonickým orchestrem se Aneta nepředstaví poprvé. Podobný projekt uvedla v roce 2016 ve Foru Karlín se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a o rok později úspěšnou akci zopakovala. „Při psaní aranží jsme se s Jakubem Zitkem snažili, aby orchestr dostal zasloužený prostor, aby nepředstavoval jen přidanou barvu k současnému zvuku kapely, aby jeho přítomnost byla opodstatněná,“ popisuje Aneta.
Na koncertě s Janáčkovou filharmonií a pod taktovkou stejného dirigenta jako v Praze – Martina Kumžáka zazní písně nejen z posledního alba Na Radosti, ale také starší známé skladby – Svatá Kordula, Malá Mořská víla, Vzpomínka, Tragédie u nás na vsi, Tráva, Voda živá a další. Posluchači tak budou mít možnost objevit nový rozměr Anetiných písní.
„Koncerty jsou pro mě nádherný zážitek. Každé setkání s fanoušky mě nabíjí neskutečnou energií. Snažím se tu radost lidem vracet,” říká zpěvačka.

Autorský potenciál Anetě jako první pomáhal objevit Michal Hrůza. Po nesmělých začátcích jej naplno rozvinula při spolupráci s klavíristou, hudebním skladatelem a producentem Jakubem Zitkem. Dva roky pracovali na písních, původní hudbě a textech. Pro inspiraci se vydali na Šumavu, kde objevili dnes již zaniklou osadu Na Radosti. To místo jim učarovalo a pomohlo jim přivést na svět album plné barevných obrazotvorných příběhů. Propracované aranže a osobitý zpěv Anety předznamenaly úspěch u fanoušků i kritiků. Ze čtyř nominací Akademie populární hudby – Ceny Anděl 2014 proměnila všechny v andělské sošky a třikrát uspěla ve fanouškovské anketě Žebřík 2014. V roce 2015 získala cenu Anděl za videoklip k písni Tragédie u nás na vsi a ocenění zpěvačka roku v anketě Žebřík.
Na jaře 2016 vyšlo album Na Radosti na vinylu. Aneta dosud vydala čtyři řadová alba: Spousta Andělů, Dotyk, Jsem a Na Radosti. V roce 2011 si splnila sen, když se vydala na akustické turné Pár míst, na kterém jí doprovodilo smyčcové trio. V září 2017 vyšlo DVD a CD “Na vlně radosti” s živým záznamem koncertu v pražském Foru Karlín. V září 2018 se hudebně podílela na vydání audioknihy britského spisovatele Fynna „Pane Bůh, tady Anna“, kterou namluvila Bára Hrzánová.

Věnuje se i dalším aktivitám. Každý rok pomáhá čistit řeku Sázavu a téměř 10 let byla patronkou projektu Světluška. Ztvárnila také hlavní roli ruské básnířky Anny Barkovové v historickém filmu „8 hlav šílenství“, který měl premiéru v říjnu 2017, vyzkoušela divadlo i tanec a spolupracovala s řadou uznávaných osobností.

 

Exit mobile version