Město Pardubice opět podpoří ekologickou výchovu

Pardubice po roce opět podpoří ekologickou výchovu dětí z mateřských a základních škol. Na pokrytí 21 projektů v celkové hodnotě více než půl milionu korun uvolní město z Programu podpory ekologické výchovy a osvěty téměř 380 tisíci korun.

 „V letošním roce je v rozpočtu města pro tento program vyčleněno 384.100 korun, mezi 16 žádajících subjektů jsme rozdělili v rámci dotačního řízení 377 860 korun. Podpoříme tak celkem 21 projektů, až na jeden jde o přímou podporu ekologické výchovy dětí v mateřských a základních školách,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za životní prostředí Jan Nadrchal. „Smyslem a záměrem dotací z Programu podpory ekologické výchovy a osvěty města Pardubic je poskytnutí finančních prostředků k podpoře aktivit dětí i dospělých v oblasti ekologické výchovy a osvěty, které jsou realizovány na území města Pardubic. Preferovány jsou především akce a činnosti s výrazným ekovýchovným působením zvyšující ekologické povědomí dětí i veřejnosti, akce dlouhodobé s opakovaným dopadem či akce nesoutěžního charakteru,“ dodal náměstek.

Ekovýchovné projekty pro pardubické školy

Pardubické školy prostřednictvím ekovýchovných projektů vedou již řadu let své žáky k zodpovědnému přístupu k životnímu prostředí. Městské děti se během nich seznamují s přírodou, ať již s flórou, nebo s faunou, a učí se jí porozumět a pomáhat. Například ZŠ Josefa Ressla na Dukle pomůže dotace při budování ekokoutku, ZŠ Družstevní v Polabinách zase projektu Kouzelné bylinky, naučná bylinková spirála a podobně, předškoláci z několika školek se zase díky podpoře města vydají z města poznávat okolní přírodu. Řada škol také využívá k výuce programy občanského sdružení EKOCENTRUM Paleta, které město také finančně podpoří příspěvkem na tvorbu pomůcek, které by jinak hradili účastníci.

 „Ekologickou výchovu považuji za velmi důležitou. Děti se naučí vnímat a chápat zákonitosti přírody a snad si do dalšího života odnesou poznání, že Země není na jedno použití, že je třeba ji chránit, a že pomáhat přírodě může skutečně každý, třeba takovou maličkostí, jako je třídění odpadů v domácnosti, využívání druhotných surovin a podobně,“ dodal náměstek Nadrchal.

Více informací naleznete ZDE