Návyky u dětí a jejich důležitost v dospělosti v péči o zuby

Péče o zuby.

Jedním z hygienických návyků ,který je nutný dětem vštěpovat, je hygiena dutiny ústní a péče o zuby.Začít musíme  již  od raného dětství,v době kdy je malé dítě vnímavé k učení nových věcí a snaží se napodobovat své rodiče.

Kladné návyky v péči o zuby

Získaní kladných návyků péče o zuby v dětství  vede k vytváření pozitivního  vztahu ke stomatologickému vyšetření ,pravidelnosti zubních prohlídek a stomatologovi samotnému. Tento kladný návyk může do budoucna dítě ušetřit nepříjemné nutnosti ošetření akutního bolestiveho stavu, ztráty zubů s následnými komplikacemi v chrupu stálém. Nevytvaření tohoto návyku může mít za následek  vyhýbání se péče o zuby  vedoucí  nutně k následnému nákladnému ošetření  jak  časově,tak i finančně. I tento návyk mimo ostatních kladných návyků,kterým děti určíme je způsob výchovy  rodičů . Kazdý rodič je zodpovědný za zdraví svého dítěte a tím pádem i za  zdraví  dutiny ústní včetně zubů.

ilustrační foto

Rady rodičům

Rodiče by měli začít zuby dětem čistit v době kdy se v ústech objeví první zub . Což bývá období od zhruba šestého měsíce věku dítěte. Zpočátku je možné zuby stírat plenkou, gázou, prstovými kartačky. Následně s použitím malých dětských kartáčků. Spolupráce malého dítěte ve věku okolo jednoho roku věku, což bývá počátek čištění zubů,  je téměř nulová. Je tedy na rodiči najít způsob jakým dítěti zuby vyčistit a postupně tuto spolupráci prohlubovat a získávat. Motivovat pomáhají dostupné barevné kartáčky, hry ,říkanky a písničky o čištění zubů.



Zubní hygiena a malé děti

Malým dětem je nutné zuby vyčistit po posledním jídle před spaním  i přes jejich nespolupráci a nevoli. Jedná se o chvíli při které muže dítě plakat . Ale ta samá situace nevole a možného pláče může nastat i v  jiných situacích kdy dítě nechce spolupracovat a pláče . Může to být například krmeni dítěte,oblékání . Ani při těchto činnostech ,tak jako při čištění zubů nevede malý nátlak na dítě  k vytvoření negativního návyku. Zde je nutné aby rodiče byli důslední a vytrvalí v požadavcích na již malé děti a tím je do budoucna ušetřili mnohého nepříjemného.

Pár minut,které zabere pravidelné čištění zubů dětí je nic proti nepříjemnému,často nutnému ošetřovaní kaziveho chrupu malých dětí.

Péče o zuby děti je v rukou jejich rodičů .

 

MUDr. Sákrová  Markéta