V ZOO Praha můžete vidět řadu vzácných a jedinečných druhů


V zoo Praha můžete vidět řadu výjimečných druhů, a to se zřetelem na jejich stupeň ohrožení v Červené knize IUCN, zapojení do záchovných programů Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií či z hlediska vedení jejich evropských či světových plemenných knih.

Zoo Praha chová:

  • 32 druhů z kategorie kriticky ohrožený,
  • 45 druhů z kategorie ohrožený,
  • 70 z kategorie zranitelný
  • 44 druhů z kategorie téměř ohrožený.

V pavilonu Čambal u gaviálů můžete vidět jednu z největších a nejohroženějších sladkovodních želv světa Batagur Tuntong. Je vymírajícím symbolem posvátných řek. Hlavní příčinou jejich ohrožení je zejména znečištění velkých řek, které jsou jejich domovem. Menší hrozbu představuje lov pro maso a vejce. V Evropě dnes tento druh chová pouze pražská ZOO.

Gaviál indický

patří k nejohroženějším krokodýlům na světě. V současnosti pro ně představují největší hrozbu zásahy člověka do vodních ekosystémů. Velkým problémem je i nelegální těžba písku, která jim ničí kladiště vajec. Jedním z jejich posledních útočišť je severoindická řekla Čambal. Pražská ZOO chová gaviály od roku 2008. Vede i nově založenou Evropskou plemennou knihu.

Gaviál indický v zoo Praha

Velemlokárium bylo vybudováno pro největší obojživelníky světa velemloky čínské. Jedná se o unikátní specializovanou chovatelsko-expoziční stavbu v rámci evropských i světových zoo. Za posledních 50 let se počet jedinců velemloka čínského zmenšil na pouhou pětinu a v Červeném seznamu IUCN je řazen mezi kriticky ohrožené. Ve své domovině jsou na pokraji vyhubení zejména kvůli lovu pro maso, které je považováno za lahůdku. Některým částem těla jsou také připisovány léčivé účinky. Tento druh chová pražská ZOO od roku 2012. Velemloci jsou představováni ve dvou světelných režimech („den“ a „noc“). Vždy od devíti hodin ráno je ve Velemlokáriu denní světelný režim, který ve 14:00 přejde na režim noční (charakteristický modrou barvou), kdy jsou velemloci o poznání více aktivní.

Ve velemlokáriu můžete vidět také dalšího zástupce ohrožených druhů chřestýšovce mangšanského. Je to jeden z největších a barevně nejvýraznějších druhů jedovatých hadů na světě. Byl objeven teprve v roce 1995. Obývá jen malé území o rozloze pár desítek kilometrů čtverečních na jihu Číny. Z toho důvodu patří mezi ohrožené druhy. V zoo Praha je tento druh hada od roku 2014. V loňském roce se ho zde jako prvním a jediným v Evropě podařilo poprvé odchovat.

Zoologická zahrada chová dva samce a jednu samici klokánka králikovitého. Od roku 2001 zde bylo odchováno již 19 mláďat. Je to jediný savec, který se živí houbami. V krajině roznáší semena rostlin i hlízy hub. Úbytek populace klokánka králíkovitého má kořeny v dobách kolonizace Austrálie, kdy na tento kontinent přišly nové druhy zvířat. Malý vačnatec se stává kořistí zdivočelých koček domácích.

 



Booking.com

Velemyš obláčková

je svou vahou okolo 2 kg jednou z největších myší na světě a z toho důvodu je často lovena. Zoo Praha patří mezi jediné tři instituce v Evropě, které tento druh chovají. V roce 2008 se zde podařil první odchov. Do současnosti zde  bylo odchováno 18 mláďat.

Velemyš obláčková v zoo Praha

Dalším unikátním chovem je chov bažanta Edwardsova . Od roku 2011 je považován za v přírodě pravděpodobně vyhynulý druh. Poslední známý jedinec byl odchycen v roce 1997. Zoo Praha chová tyto bažanty od roku 1949 a od roku 2012 je pověřena koordinací Evropského záchranného programu a správou Evropské plemenné knihy.

Mezi ohrožené druhy je zařazen i Tapír čabrakový. Tapíři žijí v Jižní Americe. Jihoamerické druhy jsou hnědé. Tapír čabrakovitý žije v jihovýchodní Asii. V přírodě žije méně než 2500 dospělých jedinců. Tapíři často hynou při střetech s auty a jsou lákavými terči lovců. V pražské zoo začal chov tapíra čabrakového v 60. letech. V roce 2010 se zoo zapojila do Evropského záchovného programu. Byly zahájeny první pokusy o rozmnožování, které byly úspěšně završeny v roce 2015.

V roce 1932 byly do pražské Zoo přivezeny první koně převalského.V roce 1959 byla  pověřena vedením světové plemenné knihy. Jednalo se teprve o druhou plemennou knihu na světě. Od roku 1932 se v pražské zoo narodilo více než 230 koní. V roce 2011  zorganizovala přepravu čtyř koní do západomongolského Chomin Talu. Z Evropy bylo doposud přepraveno 27 koní.

kůň Převalského

 

Otevírací doba Zoo

Období Otevírací doba
Leden, únor 9.00 – 16.00
Březen 9.00 – 17.00
Duben, květen 9.00 – 18.00
Červen, červenec, srpen 9.00 – 21.00 *
Září, říjen 9.00 – 18.00 
Listopad, prosinec 9.00 – 16.00 **

*Turnikety, pokladny, pavilony a atrakce, suvenýry (vyjma obchůdku U Lemurů u Vzdělávacího centra), restaurace a občerstvení (vyjma kavárny a cukrárny Černohouska) se zavírají v 19.00 hodin.
** 24. prosince je zoologická zahrada otevřena do 14.00 hodin.

Pozn.: Pokladny zavírají půl hodiny před koncem otevírací doby. V červnu, červenci a srpnu, se pokladny zavírají v 19.00 hodin.

 

Více informací, o naleznete ZDE