Výlet na Tetín přes Údolí děsu a Kodu

Dnešní výlet je na bájný hrad Tetín jedné z Krokovývh dcer . Začátek cesty leží v obci Srbsko na trati Praha – Beroun kde jezdí z Hlavního i Smíchovského nádraží vlaky každou půlhodinu. A v obci je také parkoviště pro automobily přímo u nádraží. Po vystoupení se vydáme po žluté značce směr Koda a pramen kodského potoka , my však u informační tabule CHKO odbočíme vpravo a vydáme se trempskou osadou Údolí děsu směrem k pramenům Kody . Jsou zde sruby ze začátku minulého století .

A cestou míjíme Kodský potok kde jsou nádherné vodní útvary a také ruinu bývalého hotelu podél , které dojdeme na rozcestí a kousek se vrátíme prohlédnout si pramen Kody. A zde je i Kodský mlýn a jezírko .Musím upozornit v případě deště a pokud je cesta mokrá je velmi těžko schůdná , potom je nutné od Srbska jít pouze po žluté značce k prameni Kody kde se obě trasy střetávají.

ruina hotelu

U pramene Kody si odpočineme a pak pokačujeme po modré značce do Tetína. Cesta vede lesem a pomalu stoupáme na vrchol toho kopce kde nás kříží dvě velké lesní cesty až přijdeme na kraj obce Tetín s výhledem do berouského kraje . A opravdu to stojí za tu námahu se dostat až sem.

Výhled do krajiny nad Tetínem

My jsem pokračovali do obce a cestou se zastavili na oběd v restauraci v bývalé Jednotě dnes pod názvem Tetínská restaurace . Zde je o víkendech otevřeno od 12 hodin . Poté přicházíme ke kostelům a při prohlídce okolí zjištujeme možnost prohlídky s průvodcem za lidové vstupné 20 korun a tak neodoláme a všechny tři kostely si prohlížíme a to s odborným výkladem . Jedná se kostel Sv.Kateřiny,sv.Ludmily a sv.Jana Nepomuckého ten jediný je vidět z protějšího břehu Berounky a je odsvěcený. Prohlídky jsou jen o víkendech.

kostel sv.Jana Nepomuckého

Nyní je před námi již cíl cesta a to zbytky hradu Tetína . Šipky nás provedou obcí a dostáváme se na místo bájného hradu Tetín , jedné z Krokových dcer.

Tetínské hradiště se nacházelo poblíž dnešní zříceniny hradu Tetín v místech dnešní obce. Bylo jedním z opěrných bodů soustavy hradišť, která obklopovala přemyslovský stát ve středních Čechách a jeho počátky jsou nejčastěji kladeny na přelom 9. a 10. století. V roce 921 zde byla zavražděna Svatá Ludmila. Ačkoli písemné zmínky o hradu pocházejí až ze13. století, Tetín byl znám už z ludmilských a václavských legend. Význam hradiště ale patrně již od poloviny 10. století klesal.
wikipedia

Výhled z Tetínského hradiště

Stará turistická cesta vede kousek po silnici do Berouna a před sokolovnou na konci obce odbočíme vpravo a horní cestou klesáme až k trati Praha-beroun tu opatrně přejdeme a podél Berounky dojdeme na nádraži Beroun.Před námi projelo Pendolino,které zde jezdí 1x za týden.

Doba výletu byla 7 hodin s obědem a prohlídkkou kostelů a Muzea , také jsme hledali kešky . Náročnost střední , občerstvení v Srbsku i V Tetíně.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *