Výlet na rozhlednu Kovářka


Malá obec Moraveč je část obce Slapsko v okrese Tábor, Nachází se asi 1,5 km na východ od Slapska. Trvale zde žije jen  44 obyvatel a přesto zde mají unikátní kamennou rozhlednu Kovářka s dřevěným vyhlídkovým ochozem jejíž nadmořská výška je  asi 500 m, celková výška 13 m, počet schodů 52. Prochází zde silnice  z Votic nebo Mladé Vožice. Je zde evidováno 19 adres.

 

Rozhledna Kovářka

Rozhlednu Kovářka vymyslel a následně zrealizoval místní kovář Ladislav Dobeš. Od rozhodnutí k realizaci uplynulo dlouhých osm let, ale výsledek rozhodně stojí za to. První “kopnutí” do země bylo učiněno 16. 5. 2011 a koncem července 2011 byla stavba téměř dokončena. Pan Dobeš je svérázný člověk a je na něm vidět zapálení pro věc a i podle vzhledu, že je kovář, jak se patří. My jsme navštívili tuto rozhlednu nedávno, avšak za špatného počasí a tak výhled nebyl takový jako za slunečného času, za které se skýtá nádherný výhled do celého kraje. Výklad samotného majitele a také jeho maminky, jenž je průvodkyní ve věži, byl velmi poutavý a zajímavý včetně příhod ze stavby rozhledny. Použité technologie stavby vycházely z historických materiálů a tak vzhledem připomíná ona věž staré gotické věže na hradech.

 

 

Ve věži i muzeum

Ve věži je také umístěno malé muzeum a to s historickými listinami vztahující se k okolí a to například výuční list z předminulého století. Pan Dobeš léta shromažďoval po celém kraji staré tovaryšské a výuční listy, staré fotografie z místních (již zaniklých) kováren a kovářská nářadí. Každý kovář měl své nástroje a různé pomůcky Celá vyhlídková plošina je krytá a tak bez povětrnostních vlivů při prohlídce a s možností zapůjčení dalekohledů. I pro méně zdatné turisti , kteří neradi stoupají do výšek je oněch 50 schodů jen malou překážkou. Po sestoupení z vyhlídky je na oploceném prostranství pod věží výstava starých kovářských nástrojů. Kleště, kladiva, kovadliny prostě na co všechno si vzpomenete z historie kovářského řemesla.

Prohlídky jsou  :
  • každý pátek a sobotu (11 – 18h) nebo po předchozí domluvě na tel. čísle  776 849 711.
  • Červenec a srpen otevřeno i v neděli (11 – 18h).
  • Každý měsíc – 3 týden v měsíci pátek a sobota noční prohlídky po telefonické domluvě.
  • www.rozhledna-kovarka.cz



Booking.com