Výlet k Bubovickým vodopádům

V sobotu jsme se vydali na výlet do okolí Srbska v berounském okrese . Náš výlet začal na zastávce vlaku Srbsko na trati Praha-Beroun . Vlaky jezdí každou půlhodinu z Prahy. A pak podle Berounky jsem šli podél skal než nás turistická značka zavedla do lesa cestou do Svatého Jana pod Skalou . Cesta je mírná a vede lesem po silnici i kolem potoka a to přes Hostim , kde je restaurace na možnost občerstvení.

Berounka a vpravo naše cesta

Poté se dostáváme do prvního cíle výletu a to Svatý Jan pod Skalou.My jsme zde byli v době Svatojánských slavností tak zde hrála hudba prodávaly se buřty a také zde byla společnost Barbora se svým stánkem . Po občerstvení v restauraci Obecná škola jsme se vydali na nejtěžší úsek výletu a to výstup na skálu nad Svatým Janem . Jedná se o intenzivní stoupání asi půlhodinové odměněné výhledem do krajiny a na obec s kostelem dole.

Stoupání

Po pikniku na vrcholu stoupání jsme se po hřebení dostali do Solvayových lomů kde jezdí tomto skanzenu důlní vláček . Měli jsme štěsí a poslední vyjíždku uviděly. A pak pokračovali již k poslednímu cíli na ší výpravy a to k Bubovickým vodopádům.

Pokračování po zelené směr Hostim a u vstupu do Arniky což je soustava jeskyní v podzemí s altánu pomalu stoupáme na vrchol vchu a zde odbočíme vlevo po neznačené lesní cestě a pak dále vpravo asi po 100 metrech a dostaneme se na červenou značku a ta nás dovede k Bubovickým vodopádům . Bohužel zde nebývá mnoho vody a tak už je to pouze název než samotný přírodní útvar. Odtud ke Kubryctově boudě a pak už klesáme do Srbska a na nádraží.

Krátké shrnutí výletu – trasa

Srbsko – Svatý Jan pod Skalou – Solvayovy lomy – Bubovické vodopády-Srbsko

délka zhruba 16-20 km, čas výletu 5 hodin včetně přestávek ,občerstvení po celé trase výletu .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *