Vis – ostrov v Chorvatsku zve na dovolenou, ostrov kde se točil film Mamma Mia: Here We Go Again


Ostrov má celkem asi 5 tisíc obyvatel. Je to nejvzdálenější turisty navštěvovaná destinace v moři. Ještě vzdálenější je sice ostrůvek Biševo, ale zde je jen 10 stálých obyvatel a tak na tomto malém ostrůvku není ubytovací kapacita.

Tudíž je ostrov Vis nejvzdálenější turistickou destinací v moři, která je teprve od roku 1990 přístupná veřejnosti. Dříve zde byla vojenská základna a v letech 2.světové války sídlo Titovy partizánské armády i s Titovou jeskyní pod horou Hum.

Dvě městečka na ostrově

Ostrov  Vis má dvě města – Vis a Komižu, každé má asi 2 tisíce obyvatel. Je zde velmi příjemné podnebí a také velké množství možností pro turistické výlety. A to jak pěšky nebo na skútru či autem.

Na malém ostrůvku Biševo, vzdáleném od města Komiža na Visu 7 km plavby lodí, najdeme tzv. Modrou jeskyni, kde podmořský tunel způsobuje uvnitř jeskyně modré dno. Na odvrácené straně směrem k Itálii, kde vidíme jen moře, je v místě zvaném Porat písečná pláž.

Potápění, turistika, lodní výlety, odpočinek u moře, rybí restaurace – to vše i mnoho dalšího nabízí kouzelný ostrov Vis.

Mamma Mia: Here We Go Again a ostrov Vis

Mamma Mia: Here We Go Again : Zde byl natočen v září a říjnu loňského roku na chorvatském ostrově Vis po dobu 24 dní, s více než 270 chorvatskými filmovými profesionály a doplňky.

 



Booking.com

 

Komiža , foto Cysnews.cz

O ostrovu

Vis (řecky Issa, italsky Lissa) je chorvatský ostrov v Jaderském moři. Náleží k Splitsko-dalmatské župě a nachází se asi 17 km na jihozápad od ostrova Brač a 44 km jižně od pevninského pobřeží Chorvatska.

Historie

Ostrov byl v 19. století byl nazýván Gibraltar Adrie a představoval významnou základnu strážící přístupy k významným rakousko-uherským přístavům Split a Dubrovník. Pokus Italů za prusko-rakouské války tento ostrov dobýt vedl ke střetnutí loďstev obou států v bitvě u Visu (20. červenec 1866), v níž italské námořnictvo utrpělo těžkou porážku. Na ostrově leží města Vis a Komiža.

Ostrov byl součástí Itálie až do konce druhé světové války, stejně jako řada dalších ostrovů na chorvatské straně, které Itálie považovala za objekt svého zájmu. Během konfliktu obsadili ostrov Titovi partyzáni, kteří do místní jeskyně (později získala jeho jméno) přesunuli celý svůj generální štáb. V roce 1944 se na ostrově setkal vůdce partyzánů s Brity a zástupci exilové jugoslávské vlády ve snaze řešit otázku budoucího uspořádání Jugoslávie.

zdroj : wikipedia.org

Komiža , foto Cysnews.cz