V Zoo Praha se narodila gueréza pláštíková

V expozici gueréz pláštíkových mohou návštěvníci Zoo Praha obdivovat další mládě. Benjamínek skupiny se narodil v pondělí ráno, jeho rodiči jsou Lucie a Katanga a podle chovatelů si zatím vede dobře.  

Samice Lucie se i tentokrát projevila jako velmi zkušená, vzorná matka, když i své jedenácté mládě hned řádně očistila. Mládě má dobrý sací i úchopový reflex, pravidelně pije a celkově se zdá být v pořádku,“ uvedl kurátor chovu primátů Vít Lukáš.

Mládě je možné pozorovat v expozici gueréz na Opičích ostrovech v dolní části pražské zoo, kde se již guerézy, vzhledem k příznivým teplotám, pohybují také ve venkovním výběhu. Návštěvníci mohou být svědky i toho, jak samice Lucie půjčuje svého potomka ostatním členům skupiny, včetně těch nejmladších. Jediný, kdo se tohoto neúčastní, je chovný samec Katanga, který dohlíží na bezpečí rodiny.

V expozici gueréz pláštíkových mohou návštěvníci Zoo Praha obdivovat další mládě. Benjamínek skupiny se narodil v pondělí ráno, jeho rodiči jsou Lucie a Katanga. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Nejmladšího člena skupiny návštěvníci rozpoznají snadno – je celý bílý, kromě růžového obličeje. Přibližně po měsíci jeho srst začne šednout, zhruba ve třech měsících věku získá typické černobílé zbarvení a v jednom roce bude mít plně vyvinutý plášť delších chlupů na plecích a hřbetě.

Samice Lucie se i tentokrát projevuje jako zkušená matka, která mláděti věnuje ukázkovou péči. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.