V Zoo Praha přišla na svět sloní slečna

V pátek nad ránem se v Zoo Praha narodilo mládě slona indického.  Jedná se o samičku a váží 92 kilogramů. Ona i její matka Tamara jsou v pořádku. Otcem slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo očekává narození ještě druhého mláděte, březí je i samice Janita.

 „Jsem nadšený, že máme konečně samičku. Osobně jsem si ji po dvou klucích Maxovi a Rudim velmi přál,“ raduje se ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a jedním dechem dodává: „Obrovské poděkování patří kolegům z Údolí slonů! Vzhledem k současné situaci a s ní související nutnosti pracovat ve dvou oddělených týmech to pro ně bylo ještě složitější, než za standardních okolností. S napětím teď očekáváme porod druhé slonice Janity.“

Slonice Tamara porodila po třetí hodině ráno. „Okamžitě se začala stavět nad mládě tak, aby ho měla mezi všema čtyřma nohama, a chránila jej tak. Chovatelé neměli důvod nijak zasahovat,“ vysvětluje Pavel Brandl, kurátor chovu savců.

Sloní slečna se narodila v pátek nad ránem a váží 92 kilogramů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Sloní slečna váží 92 kilogramů, což je pro novorozené samice slona indického průměrná váha. „Na vlastní nohy se postavila asi dvacet minut po porodu. A již se pokouší od matky pít,“ doplňuje vrchní chovatel slonů Martin Kristen.

Videa z porodu i po něm najdete na novém Youtube kanálu Krátce ze zoo.

Zoo Praha chová slony od roku 1933 a sloní skupina nyní, po narození mláděte, čítá již osm členů. Obývají Údolí slonů, otevřené v březnu 2013, a to díky podpoře hl. m. Prahy i příspěvkům od tisíců lidí. Historicky první slůně, které se v pražské zoo narodilo a také tam bylo počato, přišlo na svět 5. dubna 2016 a dostalo jméno Maxmilián (Max). Jeho matkou je Janita. Rudolf (Rudi) se narodil o půl roku později Tamaře.