Toulky za vínem a gastronomií Alsaska a Jury

Baker’s  ®pořádá již 22. ročník eno-gastronomických sympozií, tentokrát na téma „TOULKY ZA VÍNEM A GASTRONOMIÍ ALSASKA A JURY“

  

Termín 31. května – 3. června 2018

Program:

 

  • Čtvrtek 31.5.2018 – odjezd ve 22:00 z konečné stanice Metra B Praha-Zličín – náš autobus Euroexpres Zlín bude přistaven za stanovištěm linkových autobusů před východem z metra.
  • Pátek 1.6.2018 – V ranních hodinách příjezd do města Mylhúzy (Mulhouse), volný čas na prohlídku, nákupy či kavárnu.  Poté přejezd do obce Guebwiller na návštěvu vinařství Domaines Schlumberger s degustací a možností nákupu vín. Zastávka v supermarketu Leclerc, kde si lze doplnit zásoby a zakoupit občerstvení – buď na místě nebo na piknik ať už v autobuse nebo u památníku Hartmannswillerkopf, kde se nachází i muzeum a válečný hřbitov z 1. světové války.  Poté přesun do obce Vieux Ferrette na návštěvu tamní sýrárny věhlasného Mistra, jakým je affineur Bernard Antony www.fromagerieantony.fr, dodavatel na mnohé významné stoly světa a královské tabule Evropy. Kdo bude mít rovněž zájem o degustaci 9 různých sýrů za 18 € na osobu (počet míst je omezen na 20 účastníků sympozia), je nutné podat si závaznou přihlášku předem. Poté pokračování směr na západ do gastronomického ráje oblasti Franche Comté. Ubytování v městečku Dole – Hotel Restaurant Campanile, 12 rue Joseph Marie Jacquard, RN73 39100 Dole (GPS: 47° 6′ 37.6″ N, 5° 29′ 45.28″ E). 

Jura – Chateau d’Arlay

Návštěvy místních vinařů, např. Pierre Richard, Henri Maire, Tissot… s degustacemi a možností nákupu jejich vín jsou samozřejmostí.  Večer návrat do hotelu v Dole.

  • Neděle 3.6.2018 – po snídani a checking-out z hotelu přejezd směr Alsasko na návštěvu rodinného vinařství Andrého Grusse v malebné obci Eguisheim s degustací a možností nákupu jejich excelentních vín za bezkonkurenční ceny. Rovněž možnost oběda v Auberge Alsacienne tamtéž, která se specializuje na typickou alsaskou kuchyni a pokrmy jakými jsou např. Baeckeoffe, kohout na ryzlinku rýnském apod.

Baeckeoffe se tradičně peče z několika druhů masa a zeleniny v pekařově troubě.

Poté odjezd do Prahy – předpokládaný příjezd v pozdních večerních hodinách.

Bréský kohout na jurském víně se smrži

Změna programu vyhrazena 

Cena sympozia 10 800 Kč zahrnuje dopravu moderním klimatizovaným autobusem, 2x ubytování se snídaní v hotelu ve dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím, turistické poplatky městskému úřadu, organizaci programu, průvodce/tlumočníka. Cena nezahrnuje pojištění léčebných výloh, nápoje a jinou stravu než je uvedeno výše, vstupné a případné poplatky spojené s degustacemi a nákupem vín.

Veškeré dotazy a objednávky přijímá Helena Baker, Dipl.WSET a degustátorka vín na světové vinařské scéně na:

 

Alsasko

Základní informace k vinařským oblastem Francie, které navštívíme

 

Alsasko:  Tento region ležící v severovýchodní Francii byl několikrát součástí Německa, s nímž hraničí. Proto nesou alsaská vína stejně jako německá na etiketách označení s názvem odrůdy, což je velmi nefrancouzské. Tento trend se však v poslední době mění. Na etiketách vín, která jsou převážně bílá, suchá či polosuchá, vyrobená bez kontaktu s dubovými sudy, čistá a aromatická, se začínají objevovat i názvy asi padesáti vinic, a to zejména těch nesoucích označení Alsace Grand Cru a někteří vinaři dokonce dnes i odmítají uvést jakýkoliv název odrůdy a raději uvádějí geografické místo původu hroznů. Většina bílých alsaských vín má vágně kouřový charakter, zatímco jejich červené Pinoty se neustále zlepšují.

Pěstované odrůdy:  Riesling, Gewurztraminer, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay (pouze do kupáží šumivých vín AOC Crémant d’Alsace).

 

Jura:  Tento velmi malý region, který se nachází mezi Burgundskem a Alpami, je proslavený svojí gastronomií, zejména bréskými slepičkami a kohouty (poulets de Bresse), sýry Comté a věhlasným žlutým vínem Vin Jaune, které má nesmrtelnou životnost a dalo by se přirovnat ke slavným španělským vínům sherry.  Vína z oblasti Jura jsou velmi výrazná a v současné době ve světě velmi módní! Hladiny alkoholu jsou nízké, bílá vína vynikají svojí pikantností a jsou velmi osvěžující.

Pěstované odrůdy:  Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Poulsard, Trousseau.

 

Zdroj: Jancis Robinson „Znalcem vína za 24 hodin“ (překlad © Helena Baker, Grada Publishing a.s.)