Baker’s ®pořádá již 22. ročník eno-gastronomických sympozií, tentokrát na téma „TOULKY ZA VÍNEM A GASTRONOMIÍ ALSASKA A JURY“
Termín 31. května – 3. června 2018
Program:
- Čtvrtek 31.5.2018 – odjezd ve 22:00 z konečné stanice Metra B Praha-Zličín – náš autobus Euroexpres Zlín bude přistaven za stanovištěm linkových autobusů před východem z metra.
- Pátek 1.6.2018 – V ranních hodinách příjezd do města Mylhúzy (Mulhouse), volný čas na prohlídku, nákupy či kavárnu. Poté přejezd do obce Guebwiller na návštěvu vinařství Domaines Schlumberger s degustací a možností nákupu vín. Zastávka v supermarketu Leclerc, kde si lze doplnit zásoby a zakoupit občerstvení – buď na místě nebo na piknik ať už v autobuse nebo u památníku Hartmannswillerkopf, kde se nachází i muzeum a válečný hřbitov z 1. světové války. Poté přesun do obce Vieux Ferrette na návštěvu tamní sýrárny věhlasného Mistra, jakým je affineur Bernard Antony www.fromagerieantony.fr, dodavatel na mnohé významné stoly světa a královské tabule Evropy. Kdo bude mít rovněž zájem o degustaci 9 různých sýrů za 18 € na osobu (počet míst je omezen na 20 účastníků sympozia), je nutné podat si závaznou přihlášku předem. Poté pokračování směr na západ do gastronomického ráje oblasti Franche Comté. Ubytování v městečku Dole – Hotel Restaurant Campanile, 12 rue Joseph Marie Jacquard, RN73 39100 Dole (GPS: 47° 6′ 37.6″ N, 5° 29′ 45.28″ E).
- Sobota 2.6.2018 – exkurze po malebném regionu Jura s jeho městečky Arbois, Château-Chalon, Arlay a Baume-Les-Messieurs. Zde bude možnost oběda v restauraci Le Grand Jardin, kde bude pro objednané účastníky rezervován salon, který dříve sloužil jako zimní zahrada mnichům z nedalekého opatství. Její majitelé Didier a Christine Favre nám připraví lukulské hodování jako minulý rok, jehož středobodem bude vyhlášený kohout z Bresse (http://www.reflex.cz/clanek/jidlo-a-piti/70987/breska-drubez-jak-ziji-nejstastnejsi-kurata-na-svete.html) připravený na žlutém jurském víně (http://www.znalecvin.cz/pismeno/zz) se smrži. V této jedné z nejkrásnějších vesnic Francie (viz http://www.baumelesmessieurs.fr nebo video http://www.legrandjardin.fr/?page_id=472) se nachází opatství Abbaye Impériale s kostelem z 12. století a jeskyně Les grottes de Baume.
Návštěvy místních vinařů, např. Pierre Richard, Henri Maire, Tissot… s degustacemi a možností nákupu jejich vín jsou samozřejmostí. Večer návrat do hotelu v Dole.
- Neděle 3.6.2018 – po snídani a checking-out z hotelu přejezd směr Alsasko na návštěvu rodinného vinařství Andrého Grusse v malebné obci Eguisheim s degustací a možností nákupu jejich excelentních vín za bezkonkurenční ceny. Rovněž možnost oběda v Auberge Alsacienne tamtéž, která se specializuje na typickou alsaskou kuchyni a pokrmy jakými jsou např. Baeckeoffe, kohout na ryzlinku rýnském apod.
Baeckeoffe se tradičně peče z několika druhů masa a zeleniny v pekařově troubě.
Poté odjezd do Prahy – předpokládaný příjezd v pozdních večerních hodinách.
Bréský kohout na jurském víně se smrži
Změna programu vyhrazena
Cena sympozia 10 800 Kč zahrnuje dopravu moderním klimatizovaným autobusem, 2x ubytování se snídaní v hotelu ve dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím, turistické poplatky městskému úřadu, organizaci programu, průvodce/tlumočníka. Cena nezahrnuje pojištění léčebných výloh, nápoje a jinou stravu než je uvedeno výše, vstupné a případné poplatky spojené s degustacemi a nákupem vín.
Veškeré dotazy a objednávky přijímá Helena Baker, Dipl.WSET a degustátorka vín na světové vinařské scéně na:
- tel: +420 602 208 366
- helena@bakerwine.cz
- bakerwine837@gmail.com.
Základní informace k vinařským oblastem Francie, které navštívíme
Alsasko: Tento region ležící v severovýchodní Francii byl několikrát součástí Německa, s nímž hraničí. Proto nesou alsaská vína stejně jako německá na etiketách označení s názvem odrůdy, což je velmi nefrancouzské. Tento trend se však v poslední době mění. Na etiketách vín, která jsou převážně bílá, suchá či polosuchá, vyrobená bez kontaktu s dubovými sudy, čistá a aromatická, se začínají objevovat i názvy asi padesáti vinic, a to zejména těch nesoucích označení Alsace Grand Cru a někteří vinaři dokonce dnes i odmítají uvést jakýkoliv název odrůdy a raději uvádějí geografické místo původu hroznů. Většina bílých alsaských vín má vágně kouřový charakter, zatímco jejich červené Pinoty se neustále zlepšují.
Pěstované odrůdy: Riesling, Gewurztraminer, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay (pouze do kupáží šumivých vín AOC Crémant d’Alsace).
Jura: Tento velmi malý region, který se nachází mezi Burgundskem a Alpami, je proslavený svojí gastronomií, zejména bréskými slepičkami a kohouty (poulets de Bresse), sýry Comté a věhlasným žlutým vínem Vin Jaune, které má nesmrtelnou životnost a dalo by se přirovnat ke slavným španělským vínům sherry. Vína z oblasti Jura jsou velmi výrazná a v současné době ve světě velmi módní! Hladiny alkoholu jsou nízké, bílá vína vynikají svojí pikantností a jsou velmi osvěžující.
Pěstované odrůdy: Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Poulsard, Trousseau.
Zdroj: Jancis Robinson „Znalcem vína za 24 hodin“ (překlad © Helena Baker, Grada Publishing a.s.)