Tipy na výlety na čtyři dny v Krkonoších

Paleta zajímavých cílů výletů v Krkonoších a podhůří, které si můžete sami sestavit tak, abyste zažili a viděli co nejvíce. Trasy jednotlivých zastavení jsme rozdělili do čtyř kapitol, aby byly k sobě geograficky co nejblíže. Při pohybu v horách vám od června do září pomohou Krkonošské cyklobusy. Šťastnou cestu a bohaté poznávání.

Stáhněte si zde: Tipy na výlety na 4 dny – mapa

1. den

Harrachov

**Areál skokanských můstků s nejvyšším „mamutím“ můstkem v ČR.

**Mumlavský vodopád je nejvodnatějším krkonošským vodopádem.

**Cesta česko – polského přátelství je hřebenová pěší turistická osmadvacetikilometrová magistrála napříč Krkonošemi. Vede z rozcestí pod Tvarožníkem podél česko – polské státní hranice přes vrchol Sněžky na Pomezní Boudy.

Paseky nad Jizerou

**Památník zapadlých vlastenců představuje unikátní sbírku houslí a historický pasecký mechanický betlém.

Poniklá

**Rautis s více než stoletou tradicí představuje ruční výrobu vánočních ozdob ze skleněných perlí. Při exkurzi můžete sledovat proces výroby nebo si sami v dílně ozdobičku vyrobit.

Jilemnice

**Zvědavá ulička je ojedinělým souborem roubených chalup ze starých časů, „vykukujících“ do ulice.

**Krkonošské muzeum se stálou expozicí artefaktů hraběte J. Harracha, betlémem od Jáchyma Metelky a výstavou obrazů Františka Kavána. V objektu někdejšího pivovaru je umístěna stálá expozice historie lyžování v Krkonoších s památečnými artefakty běžce Bohumila Hanče.

**Unikátní odbíjecí hodiny na radniční věži v rohu krásného čtvercového náměstí. Nejpracovitější hodiny ve střední Evropě denně odbijí 1020x, podle počtu odbití lze snadno určit čas.

2. den

Špindlerův Mlýn

**Pramen Labe leží na Labské louce v rašeliništi mezi kosodřevinou. V nadmořské výšce 1 386 metrů je pramen symbolicky upraven kruhovou studánkou a znaky měst, kterými na své trase Labe z Krkonoš do Hamburku protéká.

**Labský vodopád spatříte necelý jeden kilometr od pramene Labe. Nedaleko Pančavský vodopád se 148 metry je nejvyšším v ČR.

**Labský důl je strmé horské údolí, které tvaroval ledovec. K vidění jsou pozůstatky ledovcové morény, meandry Labe, skalní kulisy, ale také tzv. „zahrádky“ s velkou rozmanitostí květeny.

**Mohyla Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší připomíná tragickou událost z 24. 3. 1913, kdy při lyžařském závodě na 50 km ve sněhové bouři zahynul český závodník Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata, který se mu snažil dojít pro pomoc. Od té doby je 24. březen uctíván jako Den Horské služby CR.

Vrchlabí

**Čtyři domky, muzeum Správy Krkonošského národního parku představuje stálou expozici řemesel a historie Krkonoš.

**Klášter augustiniánů je mimořádný komplex stavební architektury, ve kterém sídlí Krkonošské muzeum Správy KRNAP, audiovizuální expozice „Kámen a život“. Za návštěvu stojí klášterní kostel s hlavním oltářem vysokým 19 metrů a cennými varhanami z roku 1895, dnes sloužící koncertům a obřadům. Rekonstruovaná klášterní zahrada obsahuje řadu naučných prvků pro děti i dospělé.

Benecko

**Dominantou je rozhledna Žalý na vrcholu kopce Přední Žalý. Je nejstarší kamennou 19 metrů vysokou rozhlednou, postavenou hrabětem J. Harrachem. Z rozhledny je kruhový rozhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí.

Hostinné

**V areálu barokního Františkánského kláštera v Hostinném najdete Městské muzeum věnované historii františkánů, rodákům a významným osobnostem města. Jedná se o dochovanou památku Wolfganga Dienzenhofera, jednoho z nejvýznamnějších architektů evropského baroka. Galerie antických soch se stálou expozicí sádrových odlitků antické plastiky představující kompletní obraz vývoje antické plastiky od konce 7. stol. před Kristem do 2. stol. po Kristu. Světovými unikáty jsou zejména rekonstruované sochy a sousoší ztracených nebo zničených originálů.

Pec pod Sněžkou

**Nejvyšší hora ČR Sněžka. Nejvyšší českou horu (1 603 m n. m.) formovaly ledovce svírající horu ze tří stran. Vrchol Sněžky lze od roku 2014 zdolat novou kabinkovou lanovkou.

**Obří důl je ledovcem tvarované horské údolí mezi Sněžkou a Studniční horou.

**Důl Kovárna nabízí netradiční pohled do útrob hory Sněžky, která od středověku lákala hledače drahých kamenů a horníky. Velké prostory po těžbě nerostů lze po předchozím objednání navštívit.

Janské Lázně

**Projdete se kolonádou jediných krkonošských lázní v malebném horském prostředí, na které dohlíží kamenný Krakonoš.

**Kabinkovou lanovkou se vydejte na vrchol Černé hory (1 299 m n. m.). Po výjezdu se vydejte na ochoz ocelové rozhledny vzniklé úpravou podpěry původní lanovky.

**Černohorské rašeliniště si prohlédnete při procházce naučnou stezkou. Je přístupná od června do října a vede zónou Krkonošského národního parku.

4. den

Žacléř

**Areál dolu Jan Šverma je poslední dochovanou památkou na hlubinné uhelné hornictví ve východních Čechách. Komplexy budov těžních souborů jam Jan a Julie jsou prohlášeny kulturními památkami ČR. Ve strojovnách těžních strojů a v šachetních budovách je vytvořena expozice, která plně ukazuje pohyb důlních vozů na povrchu bývalého dolu, expozice starých důlních map. K expozici patří prohlídka části jámy Julie, vyhlídky z těžní věže jámy Jan.

**Nedaleko Žacléře se rozprostírá dělostřelecká tvrz Stachelberg, největší pevnost československého pohraničního opevnění z let 1937-1938. V jejím areálu byla postavena rozhledna Eliška, v nadmořské výšce 632 metrů. Její výška dosahuje 24,5 m a nacházejí se zde dvě vyhlídkové plošiny.

Trutnov

**Památník, vyhlídka a naučná stezka v Trutnově. U Trutnova na vrchu Šibeník stojí památník s rozhlednou. Památník upomíná nedalekou bitvu prusko-rakouských armád dne 27. června 1866. Při ní vedl vítězné rakouské vojsko maršál Ludwig Freiherr von Gablenz, podle kterého byl později nazván jak litinový 17 metrů vysoký památník, tak i celý vrch. Z centra Trutnova vede k památníku a rozhledně naučná stezka dlouhá 2 km.

**Dvorský les, Rýchorský neboli Dvorský prales, se nachází v nejvyšším místě hřebene Rýchor. Přírodní rezervace se zbytky tzv. bukového pralesa, zakrslými a do bizarních tvarů pokroucenými stromy, s větvemi porostlými mechem je pozoruhodná stejně jako Rýchorská květnice se vzácnými rostlinami.

**Hrádeček je víkendová chalupa někdejšího prezidenta Václava Havla, místo setkávání politických disidentů.