Sloup v Čechách, místo k rozjímání

Nemajíc vlastní motorové vozidlo, naše putování po české krajině závisí často na jízdních řádech veřejných dopravců, které jak všichni víme, byly v posledních letech značně zredukovány. Z Prahy vyjíždíme autobusem a s jedním přestupem v České Lípě za cca 2 hodiny vystupujeme na upravené a informační tabulí vybavené zastávce ve Sloupu v Čechách.

Malebná obec a Josef Jan Maxmilián Kinský

Malebná obec se pyšní třemi na první pohled viditelnými dominantami. Centrální polohu zaujímá barokní zámek hrabat Kinských, jejichž rod se od počátku 18. století zasloužil o rozkvět panství. Za zmínku stojí zejména Josef Jan Maxmilián Kinský, který byl významným průmyslníkem, obchodníkem s plátnem a zakladatelem několika přádelen.  Jemná plátna se vyráběla i na sloupském zámku, založena tu byla i barvírna a později textilní manufaktura. V blízké Lindavě a Velenicích nechal za pomoci italských odborníků postavit továrny na výrobu zrcadel. Na svém panství, čítajícího ve své době na 20 obcí, se zasloužil o zrušení roboty.
Sloupský zámek ve svých komnatách často vítal nejednu význačnou osobnost. Dne 28. září 1779 zde přenocoval císař Josef II. a později dne 8. října 1802 arcivévoda Karel.  Do Sloupu zavítal i saský kurfiřt Fridrich August nebo (ještě tehdy budoucí) císař František Josef I.

Mohutný skalní blok

My se ale vydáváme dál k dominantě číslo dvě (zcela jistě té nejznámější). Zatímco míjíme řadu hrázděných domků, tak typických také pro oblast Českolipska, upoutá náš pohled mohutný skalní blok, přes 30 m vysoký a sto metrů dlouhý.V průběhu staletí byly na skále budovány objekty, sloužící jak k sakrálním, tak i světským účelům.
Ve 13. století tu nalezneme zmínku o sloupském hradu, vybudovaném rodem Ronovců. Později tu působil i rod Berků z Dubé. Jako i v mnoho jiných případech, i zde definitivní zkázu hradu znamenala třicetiletá válka.

Od 17. století žilo ve skalních prostorách několik poustevníků. Socha poustevníka Samuela Görnera dnes zdobí horní ochoz skály.  Poustevník Samuel drží v ruce dalekohled jako připomínku na jeho studium a bádání v oboru optiky. Jako filmové kulisy posloužil sloupský hrad při natáčení pohádek S čerty nejsou žerty nebo Anička s lískovými ořišky.

Další dominanta

Třetí dominanta, rozhledna Na stráži (356 m nad mořem), byla r. 2011 postavena na nedaleké vyvýšině. Toto místo bylo již v minulosti hojně navštěvované turisty a stála zde výletní turistická chata. Ta bohužel r. 1999 vyhořela. Celá sloupská oblast včetně širšího okolí je protknuta sítí turistických cest s řadou přírodních a historických zajímavostí.

Ale o tom zase až příště.



Booking.com

text a foto : Zuzana Janovská