Skupina hulmanů posvátných v ostravské zoologické zahradě se v posledních měsících poměrně významně rozrostla.

Od loňského prosince se v ní narodilo sedm mláďat a další samice by ještě měly rodit. Aktuálně čítá 19 členů, čímž se stala největší chovnou skupinou těchto primátů nejen v Evropě, ale i ve světě (mimo Indii). Jak to, že se narodilo tolik mláďat v tak krátkém čase?

Ostravská skupina hulmanů posvátných obývá moderní chovatelsko-expoziční komplex Čitván od roku 2010. Asi hektarový přírodní výběh sdílejí tyto středně velké opice společně s párem medvědů ušatých. Velký prostor podněcuje u zvířat přirozené chování a zajišťuje tak jejich větší pohodu. Do početné skupiny sociálně žijících primátů se chovatelé snaží zasahovat jen minimálně, aby mezi zvířaty přirozené vazby a chování nenarušovali. A právě to je důležitý předpoklad i pro úspěšné odchovy mláďat. Aktuálně vysoký počet narozených mláďat za poměrně krátký časový úsek je ale výsledkem i dalších aspektů – několik samiček, které se ve skupině narodily dříve, dosáhlo pohlavní dospělosti (cca ve čtyřech až pěti letech) a na jaře 2018 došlo k výměně chovného samce.

Výměna dominantního samce je ve skupině řady druhů primátů, ale například i kopytníků spojena s jevem zvaným infanticida, kdy nový samec ve skupině zabije, může zabít či zraní na matce závislá mláďata po svém předchůdci. Tím u samic, které o mláďata přišly, vybudí říji a může je napářit, čímž velice rychle zanechá ve skupině své (nové) geny. I spojování nového ostravského samce, kterého jsme jako šestiletého získali z německé zoo v Gelsenkirchenu, se neobešlo bez komplikací. Došlo k několika zraněním dvou dospívajících samic, ale nakonec se situace postupně stabilizovala.

První potomci nového samce se narodili už na konci loňského roku – 11. prosince 2018 dokonce dvojčata (samec a samička), což je u hulmanů docela rarita. Jejich matka už jednou dvojčata porodila, ale obě mláďata během dvou dnů po porodu uhynula. Tentokrát se zdá být vše v pořádku. Další mláďata se narodila 14. a 22. prosince 2018. V tomto roce pak 12. ledna, 27. února a 12. března. Celkem tedy sedm mláďat – čtyři samečci a tři samičky. O všechna mláďata vzorně pečují jejich matky včetně tří prvorodiček.

Aktuálně tedy sestává skupina hulmanů posvátných v Zoo Ostrava z jednoho chovného samce, jedenácti samic a sedmi mláďat – celkem 19 členů. Je tak největší chovnou skupinou tohoto druhu nejen v rámci zoologických zahrad sdružených v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA), ale i na světě (mimo Indii). Březí jsou ještě minimálně dvě další samice, takže číslo ještě není konečné.

Zoo Ostrava chová hulmany posvátné od roku 1980 a od té doby se zde podařilo odchovat 52 mláďat, z toho 24 na Čitvánu (včetně sedmi nejmladších).


Hulman posvátný (Semnopithecus entellus) má velmi rozmanitý areál rozšíření – tropický, subtropický i vysokohorský les, suché trnité křoviny, včetně lidských sídel. Žije v nadmořské výšce od 0 do 4000 m. Zvířata ze severních oblastí bývají větší a mají delší srst. Sdružují se do společných skupin vedených samcem, ve kterých však nevládne přísná hierarchie. Skupiny čítají obvykle 5–13, někdy až 130 zvířat. V hinduistických zemích je hulman ztělesněním Hanumana, boha s opičí tváří, a lidé mu prokazují úctu.