Rakovník

Při našem výletě do křivoklátských lesů jsme také zavítali do tohoto města . Při vstupu na Husovo náměstí Vás ohromí velikost . Délka 400 metrů a šířka 50 metrrů jej řadí k druhému největší náměstí v Čechách a na svém dolním konci je zakončeno chrámem sv.Bartoloměje a vedle hned historická Zvonice. Pokud pak pokračujete dále dostanete se k Pražské bráně a k Muzeu T.G.Masaryka . 

V Muzeu T.G.Masaryka  jsme si ve stálých expozicích prohlédli historii kraje a města . Je zde o těžbě lupku ,nutného na výrobu obkladaček , dále historie rybářství s akvárii. To celé je v dolní části muzea a pak již stoupáme po schodech kde je další historie města s jeho osobnostmi , které zde žili . Za všechny jmenujme Zikmunda Wintera. Uvádím celkový přehled co můžeme v muzeu najít.

 

 


Přehled expozic Muzea T. G. M. v Rakovníku:

Vývoj Rakovnicka v pravěku a ranné době dějinnéVývoj Rakovnicka ve středověkuRakovnicko v 18. a 19.stoletíPříroda RakovnickaCechovní památkyRAKO 1883 – 2003Geologie a hornictvíVoda v krajině a rybářstvíNádvoří muzea a lapidáriumVystava Na schodech – Ženský lidovy oděv na Rakovnicku


 Po prohlídce muzea jsme se vrátili na Husovo náměstí a šli si prohlédnout druhou bránu a to vysokou Vysokou bránu , která je asi 300 metrů od středu náměstí a stoupá se k ní kolem Finančního úřadu . Je to další součást zdejšího muzea s možností návštěvy a pamětihodnost města. na bráně je pamětní deska z druhé světové války a to osvoboditelům města.

Zde jsme pořídili snímek vzdálené průmyslové dominanty a to továrny na prací prášky .Zajímavé srovnání historie a současnosti . Vracíme se na náměstí a po obědě na restauraci na náměstí u Černého orla odjíždíme z tohoto středočeského centra křivoklátska. 

 

 




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *