Přednáška v Zoo Ostrava: Jarní tradice sbírání jedlých rostlin

Jaro už klepe na dveře a první rostliny začaly pomalu rašit ze země. Řada z nich je důležitým zdrojem potravy pro mnohé živočichy po dlouhém zimním období. Některé se přitom dají využít i v kuchyni. O které planě rostoucí rostliny se jedná a jaké pokrmy se z nich dají připravit? Přijďte si poslechnout i ochutnat následující středu do ostravské zoo.   

 

Rostliny kolem nás patřily odpradávna na jídelníček našich předků. Ještě naše prababičky používaly v kuchyni mnoho volně rostoucích druhů. Dnes si většina z nás už ani nedokáže představit jiné využití rostlin z louky než jako kytku do vázy nebo možná trochu kopřiv do jarní nádivky. Zatímco u nás tyto staré tradice pomalu dožívají, v jiných zemích jsou ještě natolik živé, že jarní výhonky můžeme najít na místních trzích i v restauracích. Během přednášky se podíváme do Japonska za tradicí sběru sansai, japonské horské zeleniny, a na tempuru. I ve Středozemí je tradice sbírání jedlých rostlin silnější než u nás. V Itálii u Janova je to například specialita z jarních bylin pansotti con salsa di noci a na Sardinii zase tradiční polévka minestra gavoese s’erbuzu.

 

Možná budete překvapeni, kolik surovin na tyto exotické speciality najdete v blízkém parku, v lese za městem nebo přímo na své zahrádce. I mezi pokojovými rostlinami je řada jedlých druhů… Přednáška botaničky Ivany Paukertové bude doplněna malou ochutnávkou jedlých rostlin a jednoduchých jídel z nich. Zájemci si odnesou recepty k další inspiraci, včetně receptu na 100% přírodní prášek na mytí nádobí.

 

Název přednášky: Jarní tradice sbírání jedlých rostlin

Přednášející: Ivana Paukertová, botanička Brno

Termín: středa 4. března od 16:00 hod.

Místo konání: přednáškový sál u vstupu do zoo            

 

Realizaci přednášky finančně podpořil Moravskoslezský kraj. Vstup na přednášku je zdarma.