Podzimní výlet po cyklostezce podél Berounky

Slunečné babí léto nám vnuklo nápad podniknout malý pěší výlet po cyklostezce podél řeky Berounky. Tato stezka umožňuje projít pěšky nebo projet na kole podél řeky z Prahy až do Berouna a její kvalitní povrch ocení nejen cyklisté, ale je dobrou volbou také pro výlet s kočárkem nebo na in-line bruslích.

Cesta po cyklostezce ze Řevnic do Dobřichovic

My jsme zahájili cestu v Řevnicích u lávky za železničním přejezdem kousek od nádraží poblíž nově otevřeného Pivovaru . Hned na začátku cesty jsme pozorovali práce na zbudování rybího přechodu a vodácké propusti.  Možnost sledovat pohyb bagrů a práci techniky na březích řeky i v řece nemáme každý den, i když tento projekt má být dokončen v roce 2023. Pokračujeme po asfaltové cestě mezi řekou a železniční tratí, kterou máme po pravé straně. Přišli jsme k silničnímu mostu, který spojuje Řevnice a Lety. Vyhlášená rybí restaurace U zlatý rybky, která se nachází přímo na břehu řeky hned za mostem první cestou vlevo, bohužel v současné době není v provozu, a tak odbočujeme za mostem vpravo směrem do obce. Procházíme kolem tenisových dvorců k řece. Pokračujeme po hrázi po asfaltové cestě a kocháme se pohledem  na řeku, ale i na pestře zbarvené lesy nad údolím. Sluníčko nejen vykouzlilo nádherný pohled na okolní lesnaté kopce, ale příjemně nás také hřálo do zad. Krátký úsek cesty po  hrázi mezi cvičištěm pro psy a fotbalovým hřištěm vede k rozcestí u Srubu, kde jsme si na chvilku sedli na terasu a vypili si pivo. Pokud počasí není tak příznivé, je lepší se posadit ke stolu uvnitř srubu a ohřát se.

Cyklostezka
Cyklostezka Lety – Občerstvení U srubu

Úsek Dobřichovice – Mokropsy

Po této zastávce jsme pokračovali v cestě do Dobřichovic. Zde na konci cesty podél řeky poblíž vodáckého klubu je umístěno zastřešené odpočívadlo. V obci odoláváme lákavé nabídce zákusků v Café Černý dorty, ale doplňujeme zde zásobu balené vody na další cestu.Udělali jsmesi krátkou odbočku, abychom si prohlédli výrazný  most modré barvy a z něj se nám naskytl krásný výhled na Zámek i na řeku. Protože nejsme unaveni a máme dost sil na další cestu, varianta vydat se na nádraží a pokračovat v cestě vlakem nebyla nutná. Vracíme sse tedy na levý břeh a pokračujeme podél řeky směrem k lávce pro pěší, která má stejně jako most barvu modrou. Po louce v sousedství cesty se prohánějí děti a  nás zaujalo několik velkých betonových pohovek umístěných podél stezky. Míříme podél řeky směrem ke Všenorům. Od řeky stoupáme chatovou osadou Údolí staré řeky, míjíme restauraci V Lavičkách  a pokračujeme ulicí Slunečná k železničnímu přejezdu. Odtud jsme došli k železniční zastávce, kde jsme svoji cestu ukončili a vraceli jsme se zpět vlakem.

cyklostezka v osadě Údolí staré řeky