Podzimní výlet na Kazín se zastávkou v restauraci U Kubíčků

Letošní podzimní dny vybízejí k tomu, aby člověk sedl na kolo a vyrazil na nějaký pěkný cyklovýlet. Ranní mlhy se během dne většinou rozplynou,  slunce prozáří barevné listy stromů  a snaží se i trochu ještě hřát.

Z Prahy můžeme vyrazit mnoha směry.  Nás zlákal tentokrát Kazín. V mlhavém brzkém dopoledni sedáme na kolo u železničního mostu a po levém břehu Vltavy vyrážíme k Radotínu.  Krásná cesta po rovince podél vody rychle ubíhá a je báječná i pro rodiny s dětmi.

V Radotíně kousek nad cyklostezkou se na chvilku zastavujeme u kostela Petra a Pavla. Postaven byl v roce 1295  pražským biskupem Řehořem na žádost krále Václava a nyní je radotínskou dominantou.

Přes řeku Berounku tu vede most. My ale pokračujeme po stejném břehu řeky až do blízkých Černošic.  Zde určitě nevynecháváme další zajímavost a to kulturní památku Frőhlichova  vila jenž byla postavena architektem Janem Kotěrou. Mít více času určitě zavítáme i k mnoha dalším zajímavým památkám v okolí. V Černošicích přejedeme lávku na protější břeh do Lipenců.

Po pravém břehu pokračujeme okolo pastvin a pasoucích se koní k našemu dnešnímu cíli na Kazín. Cestou míjíme restauraci U Kubíčků, která bude plánovanou zastávkou na cestě zpět. Necelý kilometr od hospody se nachází náš cíl. Kazín je skalní ostroh tyčící se na hraně zalesněného kopce nad hladinou Berounky. Podle legendy tu měla své sídlo Krokova dcera Kazi. Celý ostroh se dá v pohodě obejít po vcelku exponované skalní cestičce.

Na tomto místě také začíná děj kultovního filmu Pupendo. Mnoho záběrů z filmu je posazeno do této krajiny a přilehlé zahrádkářské kolonii. I proto je toto místo cílem nebo zastávkou mnoha turistů, ať už pěších nebo cyklistů. 

V restauraci U Kubíčků se cestou zpět zastavujeme. Tato restaurace má svoji tradici. Postavena byla okolo roku 1933. Je příjemným zastavením pro turisty, cyklisty, rybáře i místní obyvatele a místem, kde se jakoby zastavil čas dávno minulý. Můžete si vybrat z denní i stálé nabídky, převážně klasickou českou kuchyni.  K pivu nabídka výtečných klobás, naloženého sýra, tlačenka, utopence, prostě klasika všech klasik. Vše v dobré kvalitě. Pro děti je přípravna trampolína, pískoviště. Pro ty straší je v letních měsících k dispozici například i paddleboard. Každý týden hraje živá hudba od country přes rock. Restaurace projde začátkem příštího roku celkovou rekonstrukcí.  Nového kabátu se dočkají toalety a oblíbená venkovní zahrádka.

Po občerstvení nasedáme na kola a vydáváme se zpět do víru velkoměsta. Naše cesta již povede po pravém břehu Berounky až k břehům Vltavy.  Po několika kilometrech vjíždíme do starobylé Zbraslavi, kde po levé straně míjíme Zbraslavský zámek. Je to původní cisterciácký klášter. Přejedeme most Závodu míru a po pravém břehu Vltavy nás nová cyklostezka dovádí až do Prahy. Cesta příjemné plyne. Mineme občasné možnosti občerstvení, golfové hřiště i odpočinkovou louku. 

Po pár kilometrech podél řeky se dostáváme k začátku i závěru našeho dnešního výletu.

Foto: MP cysnews.cz