Pescara – nový hit na pobřeží italského Jadranu

Díky novému leteckému spojení z Prahy do Pescary objevují další turisté z České republiky přitažlivý kraj Abruzzy (italsky Abruzzo). Letošní turistickou nabídku zvýraznilo setkání místních hoteliérů, majitelů penzionů a organizátorů akcí cestovního ruchu se zástupci zahraničních cestovních kanceláří, mimo jiné z Česka, Chorvatska a Německa Pilot Action B&B v přímořském městě San Vito Chietino.

Mezi kraji Marky (Marche) a Apulie (Puglia) modelují pobřeží Jaderského moře půvabné pahorky přecházející do tří horských masivů, kde v pohoří Gran Sasso dosahuje vrchol Corno Grande 2 912 metrů. V jednom z největších chráněných území v Evropě se rozkládá Abruzzský národní park (Parco Nazionale del Gran Sasso), kde jsou vynikající terény pro horskou turistiku a v nižších polohách i nenáročné trasy pro pěší túry. Tato část Apenin je nesmírně „fotogenická“.

Freska nad Svatými schody Scala Santa v Campli

Do čtyř abruzzských provincií s velkým množstvím historických památek, klášterů, kostelů a šlechtických sídel vedou dálnice A15 ze severu a A25 z Říma. Nabídka pobytů cestovního ruchu, například od Vivere Italia by Turismo & Dintorni, zahrnuje nejen tématické trasy, návštěvu historických památek a kulturních akcí, ale i poznání gastronomie a sportovní zážitky. Velmi oblíbené jsou kurzy vaření podle tradičních receptů a s využitím místních produktů a bylinek, a to jak v hotelích, tak i na farmách. Na pahorcích kolem 360 metrů nad mořem nedaleko Campovalano zkoušejí ve skupinách turisté z Evropy, USA i Austrálie štěstí při hledání proslulých bílých a černých lanýžů. Jejich pobyty doplňují ochutnávky a degustace jídel z této drahé pochoutky. Po zážitku z „lovu“ této vyhlášené lahůdky za pomoci speciálních psů, kteří ji dokáží vyčenichat, následuje oběd ve vyhlášené restauraci v Campli v jedné z nejstarších historických staveb kraje Abruzzy v Paláci Fareze. Velký zájem je v posledních letech také o sběr oliv a výrobu virgin oliv oil, jejich testování a návštěvu sýráren.

 

 

 

Cyklisté z Bologně přijíždějí do města Campli

Mezi vinohrady se proplétají vinařské stezky, na které míří i některé ze 46 vytýčených cyklotras různé obtížnosti. Místní cestovní kanceláře a organizace připravují výlety pro jednotlivce, malé i větší skupiny. Běžné jsou půjčovny kol a malých motocyklů, kdykoliv si lze objednat průvodce na výlet po historických památkách, pěší túru, treking či hiking.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osm set let starý olivový kmen u kláštera San Giovanni ve Veneré

Vynikající kombinace horských oblastí a pobřeží Jadranu s krásnými plážemi vyzdvihuje Abruzzy na jedno z předních míst zájmu o dovolené a poznávací zájezdy. Tento Zelený region Evropy nabízí 133 kilometrů pobřeží. Mezi Albou a Pescarou se do moře svažují padesát až sto metrů široké pláže s jemným pískem, od Francavilla al Mare se pak střídají hlavně oblázky a romantické zálivy. U Mariny di San Vito vybíhají do moře unikátní dřevěné konstrukce na lov ryb nazvané Trabocchi, od roku 2015 zapsané na seznamu památek UNESCO. K nejnavštěvovanějším stavbám patří vojenská pevnost Civitella del Tronto z roku 1564, jedna z největších v Evropě, zabírající plochu 25 000 metrů čtverečních, vybudovaná jako strategické místo mezi Papežským státem a Neapolským královstvím. Její historii až do roku 1861 přibližuje Vojenské muzeum se sbírkami středověkých zbraní a map.