Oslavy výročí vzniku republiky na hradě Křivoklát

Hrad Křivoklát oslaví výročí vzniku Československé republiky důstojným programem.

Na půdě prostoupené tradicemi sahajícími hluboko do naší minulosti se setkají tradice českého státu se současností, vše okrášlí lidová hudba a tanec, populární hudba našich dědečků a babiček, nablýskaná krása historických automobilů a motocyklů.

Oslavy výročí vzniku republiky

28. říjen je dnem vzniku samostatné Československé republiky, dnem státního svátku  a připomínkou české národní identity. Královský hrad Křivoklát, který je možno považovat za jeden z atributů češství, bude hostit slavnost, jež má za cíl připomenout naše národní vědomí a vyzvednout nejlepší tradice, které se podílely na vzniku První Československé republiky.

Hrad Křivoklát a městys Křivoklát zažily velký návštěvnický rozkvět právě v době 20. a 30. let dvacátého století. Tehdy nově probuzený zájem o turistiku zejména u lidí z velkých měst, měl blahodárný vliv na rozvoj obce, kam návštěvníky přitáhl hrad a krásná okolní příroda. Tradice, které tehdy vznikly, přetrvávají mnohdy až do dnešních dnů a jméno Křivoklát od té doby stále platí za velmi kvalitní turistickou značku. I to je jistě důvod, proč se touto připomínkou zabývat.

Ve 13.00 přijedou na hrad staré automobily a motocykly, které předtím absolvují jízdu elegance nazvanou Křivoklátský okruh. Vrcholem programu bude slavnostní akt k poctě Československé republiky ve 13.30.

Pivo je tradiční český nápoj. Někdy se dokonce říká, že hýbe českými dějinami. A tak má pivo tradičního českého charakteru jistě místo i v připomínce českých tradic. Tak jako řada dalších hradů u nás, i Křivoklát měl svůj vlastní pivovar. Možná ovšem žádný další, na rozdíl od toho našeho, se už nemůže pochlubit tím, že jeho pivovar fungoval od počátku 16. století až do poloviny století dvacátého. Téměř půl tisíciletí! Vznikl prý v roce 1517 a vařil pivo až do roku 1951. Znamená to tedy, že letos má 499. výročí svého vzniku. Jeho specialitou byl dvacetistupňový „Kastelán“, který již neochutnáme. Zato ale v rámci letošních oslav 28. října můžeme ochutnat řadu dalších jedinečných piv na „Přehlídce tradičních českých piv“, která bude součástí programu po celý den a je stylově umístěna do bývalé pivovarské varny.

 



Program oslav

Program začne v 10 hodin

Program připravený správou hradu Křivoklát připomene atmosféru po vzniku Československa. Na prvním nádvoří potkáte četníky, legionáře a jiné dobově oděné účastníky. Zahraje kapela Starej pán a Epydemye, také Velký dechový orchestr, proběhne taneční vystoupení skupiny Anima.

Čekají na vás dobové stánky, které nabídnou rozmanité zboží (nebude chybět ani dobová móda) a tradiční české občerstvení. Budete mít také možnost si prohlédnout meziválečné automobily a motocykly.

Při příležitosti této významné akce zve správa hradu Křivoklát všechny návštěvníky k návštěvě stálé expozice v bývalé spilce s názvem Cesta legionáře, která mapuje události před vznikem Československé republiky. Za návštěvu zaručeně stojí i výstava Můj stát, která Vás seznámí se státními symboly. Zájemci mohou navštívit prohlídkový okruh, jež se věnuje především české státnosti, projdete část nejstarších prostor hradu a výše zmíněné výstavy.

Vítáni jsou účastníci, kteří pomohou dokreslit atmosféru a přijdou v dobovém oděvu.

Na akci Vás může dopravit speciální vlak Křivoklátský expres!