Neratov- unikátní kostel a místo zázraků

Poutní místo Neratov se nachází v Orlických horách v oblasti někdejších Sudet. Najdeme zde léčivý pramen, který vyvěrá v blízkosti kostela Nanebevzetí Panny Marie, který jen zázrakem zcela nezanikl. Byl vystavěn v letech 1723 až 1733. Kostel má půdorys tvaru kříže,  průčelí se dvěma na koso postavenými věžemi. Je 48 metrů dlouhý a 19 metrů široký, vnitřní výška činí 27 metrů, původní vnější výška měřená až ke špičkám věží byla 47 metrů. Zajímavá je severojižní orientace kostela – hlavní vchod a průčelí směřují na jih, kněžiště na sever. Díky tomuto netradičnímu nasměrování dopadají na Boží hod vánoční sluneční paprsky v pravé poledne přímo na svatostánek.

V roce 1945 kostel vyhořel po zásahu střelou z pancéřové pěsti Rudé armády. Požár roztavil hodinový stroj i zvon, avšak interiér byl uchráněn silnými cihlovými klenbami. Tyto klenby se ale později propadly.  V roce 1973 byl na trosky kostela vydán demoliční výměr. K demolici však naštěstí nedošlo. V 80. letech sem jako tajně vysvěcený kněz zabloudil jako vedoucí tábora se skupinkou dětí nyní zdejší farář monsignore Josef Suchár. Především díky jeho úsilí a díky pomoci lidí ze Sdružení Neratov se podařilo kostel zachránit. V roce 1992 byl kostel zapsán do Státního seznamu památek. V letech 2007 – 2008 byl  zastřešen částečně prosklenou střechou.

Když vystoupáte do kopce a vstoupíte do kostela, rázem Vás překvapí světlo, které prostupuje částečně prosklenou střechou do tvaru kříže. Tato střecha symbolizuje světlo naděje. Pozornost upoutá také vnitřní vybavení z červeného travertinu.

Denní světlo sem dopadá z různých úhlů a vytváří zajímavé světelné efekty nad zavěšenými skleněnými křídly andělů kolem sošky Panny Marie. Jak jsme se dozvěděli, kostel zůstává otevřen a tak máte jedinečnou příležitost sedět v lavicích a pozorovat přitom noční hvězdnou oblohu.

Práce a obnově kostela neustále pokračují. V budoucnu se plánuje obnova barokních bání a zpřístupnění věží turistům, odkud se jim naskytne krásná vyhlídka na okolní krajinu. S obnovou dalších kostelíků v okolí počítají i právě započaté projekty „Společně po nové cestě“ nebo projekt „Čtyři věže“.

Pohnutá historie a působivá atmosféra kostela  do Neratova stále přivádí mnoho poutníků. V kostele se pravidelně slouží bohoslužby, pořádají se tu i různé kulturní akce. Obnovena byla i poutní tradice – v polovině srpna se konají Neratovské poutní slavnosti s duchovním, hudebním i divadelním programem.(v letošním roce se uskuteční od 11. do 15. srpna).

Neratov se stal dnes poutním místem, symbolem vůle a naděje. Má 60 stálých obyvatel a stěhují se sem především lidé, kteří potřebují  s běžným životem pomoci. Polovina obyvatel má nějaký handicap. V tomto místě se podařilo skloubit dvě věci, které spočívají v pomoci potřebným a handicapovaným lidem a obnově života obce právě s jejich pomocí.

V centru obce překvapí stylová kavárna s venkovním posezením Café Neratov, kde se můžeme objednat i na zážitkový kurs kávy. Nechybí Neratovská hospoda s poštovnou nebo obchodem s rukodělnými výrobky z místních chráněných dílen. Tyto chráněné dílny najdeme v nedalekých Bartošovicích v Orlických horách, kde se můžeme zúčastnit prohlídky s ukázkou lidových řemesel nebo vyzkoušet tvořivé dílny pro turisty. Mají zde keramickou, tkalcovskou, košíkářskou a šicí dílnu a zastavíte-li se v místním obchůdku určitě si vyberete některý z výrobků jako dárek pro radost pro sebe nebo pro své blízké.

Stránky sdružení :  www.neratov.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *