Návštěva domu Fragonard v městečku Grasse je příběhem výroby parfémů





Parfumerie Fragonard je jednou z nejstarších parfumérií v městečku Grasse na francouzské Riviéře. Krátce před první světovou válkou se Eugène Fuchs, bývalý pařížský právník s podnikavým duchem, který podlehl kouzlu výroby parfémů, rozhodl založit vlastní vůni založenou na novém konceptu prodeje parfumerie přímo turistům, kteří začínali objevovat kouzlo francouzské Riviéry. Parfumerie Fragonard byla založena v roce 1926. Eugène Fuchs se rozhodl pojmenovat ji po slavném rodákovi z města Grasse malíři Jean-Honoré Fragonardovi (1732-1806) jako poctu městu Grasse. Volba jména vyjádřila touhu provozovat své podnikání v souladu s tradicemi.

Tento duch byl loajálně zachován třemi následujícími generacemi, které vedly a dodnes provozují společnost. Na jejich podnět se v Grasse, Eze a také v Paříži objevily nové výrobní závody a prodejní místa.Za působení Jean-Francoisem Costa Parfumerie Fragonard prošla rychlou expanzí a modernizací. Jako zanícený umělecký sběratel během sedmdesátých let shromáždil velkou a jedinečnou sbírku starožitných předmětů souvisejících s parfémy, které obohatily  Fragonard a daly městu Grasse nový kulturní rozměr.Dnes mají osud parfumerie v rukou dcery pana Jean-François Costa, Agnès a Françoise a i ony mají snahu nadále budovat společnost a přizpůsobovat ji současným potřebám trhu.



Booking.com

„nosovy“ varhany

Při návštěvě vás průvodkyně seznámí se surovinami pro výrobu parfémů, dozvíte se, co je třeba aby se člověk stal „nosem“, který rozhoduje o složení parfému, prohlédnete si nejen historické vybavení, ale máte možnost přihlížet výrobě parfémů a kosmetických přípravků na linkách v chodu při běžném provozu. Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi parfémem, parfémovanou vodou a toaletní vodou. Parfém (extrakt) obsahuje 15 – 30% vonné parfémové kompozice v koncentrovaném lihu (alkoholu), parfémovaná voda obsahuje 8-15% vonné parfémové kompozice v 85-90% lihu, toaletní voda obsahuje 4-8% vonné parfémové kompozice v cca 80 % lihu.

Prohlídka končí v prodejně, kde vám prodavači ochotně poradí a pomohou vybrat vhodný parfém, toaletní vodu či mýdlo.

Stránky parfumérie – https://www.fragonard.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *