Miláno na jeden den

Je brzo ráno a my nasedáme na letadlo v Praze a vznášíme se do oblak směrem italské město Milano. Naším cílem bylo zažít vánoční atmosféru ještě dříve, než davy turistů pohltí toto krásné centrum mody v severní Itálii.

Přílet do Milána

Na letiště Melpasa přistáváme po hodině a čtvrt a vydáváme se směr centrum města. Volíme variantu vlak, a tak po krátkém zastavení u automatu na jízdenky a s malou radou od obsluhy, pokračujeme vlakem hodinu do na Centrální nádraží v Miláně. Pohodová a rychlá jízda a jsme v samém centru města .

 

Centrum Milána

Historické centrum tohoto severoitalského města je celkem kompaktní a hlavní památky nejsou od sebe daleko vzdáleny. Pro středně zdatné turisty není problém celý den strávit bez využití městské dopravy. My jsme zvolili začátek prohlídky města nejhodnotnější památkou, kterou je Katedrála Narození Panny Marie. Výstavba této katedrály trvala pět století a v její fasádě se odrážejí všechny styly. Monumentálnost vnímáte jak zvnějšku, tak i uvnitř. Zde docházejí i protřelým turistům slova obdivu, protože je to opravdu nádherné. Vícelodní konstrukce chrámu, ohromné vitráže a dokonce tato katedrála má dvoje varhany. Prohlídka je možná i po terasách chrámu. 

Při naší návštěvě jsme museli projít bezpečnostní kontrolou, která prodlužuje dobu návštěvy tohoto historického místa, navíc vstupenky se kupují v přilehlé budově. Hned kousek od tohoto unikátního chrámu se nalézá Galleria Vittorie Emanuele II, což je prosklená nákupní galerie navržená Mengonim na půdorysu latinského kříže. Skleněná plocha vysoká 47 m prosvětluje rozsáhlý osmiúhelníkový prostor. Tento prostor asociuje vlakové nádraží a tak jsme měli pocit, že byl původně navržen pro tento účel a nakonec jsem vlaky nedorazily. 




Pokračujeme prohlídkou města

Miláno je proslaveno jako město módy a tak jsme samozřejmě neodolali a navštívili přilehlý obchodní dům a jako v každém městě poobědvali sushi v restauraci umístěné v sedmém patře a po vysoce kvalitním obědě jsme ze sedmého patra sestupovali níže a níže a byli fascinováni italskou módou, extravagantními modely bot věhlasných značek a také velmi vysokými cenami.  V tomto obchodním domě je možné sedět v restauraci s výhledem na monumentální chrám, protože výška chrámu i obchodního domu je na stejné úrovni.  Ale samozřejmě zde naleznete mimo tento obchodní dům možnosti nákupu za rozumné ceny a tedy se nemusíte obávat, že Miláno je jen centrem drahé a extravagantní módy.

Další naše kroky směřovaly k doporučenému místu v průvodcích města Scaly. Náš pocit vyjadřovalo slovo zklamání: zvnějšku tato budova nevzbuzuje onen dojem centra umění a kultury střední Evropy. Pokračujeme k hradu Castello Sforzesco. Hrad a přilehlé parky jsou v centru města a na konci rozsáhlého parku nalezneme Arco della pace.  A také uvnitř parku zahrade, rozhlednu Torre branca, která je v zimních měsících otevřena pouze o víkendu.

Muzea a kostely v Miláně

V Miláně naleznete nespočet muzeí a kostelů a když procházíte toto historické město a vstoupíte to některých z nich, jste uchváceni jejich krásou. Pokud tak učiníte jako my, před návštěvou největšího chrámu, i zde vás ohromí krása a bohatost výzdoby. Nám se podařilo cestou navštívit dva kostely. Bohužel nám již nezbyl čas na prohlídku kostela, ve kterém je umístěn jeden z nejslavnějších obrazů Poslední večeře Páně. Ale osud k nám byl přívětivý a v nepřeberném množství muzeí jsme na našem jednodenním výletu zvolili muzeum Leonarda da Vinciho, které se nalézá na konci Gallerie Vittorie Emanuele II. Zde můžete interaktivně s 3D brýlemi si tento obraz prohlédnout. Leonardo3 Museum se nalézá v horních patrech, kam vyjedete výtahem a jste vtaženi do interaktivního světa Leonarda da Vinciho. Fyzické modely jeho létajících strojů, lodí, ponorek současně k tomu dotykové tabule a obrazovky s možností zapojit se aktivně do prohlížení, místnost pro děti. Zkrátka muzeum 21. století. 

 

Návrat zpět domů

Procházíme centem města a míříme na druhé velké nádraží Porta Garibaldi a odtud odjíždíme na Letiště Melpasa . Vlak uhání k terminálu a tak se plni dojmů z města mody vracíme do středoevropského města Prahy. A tak klasické procházky po letištní hale a nákup dárků pro blízké a pak odlet. malé opoždění odletu pro hledání zavazadla nenastoupeného pasažéra , pilot dožene cestou. 

Tak jeden den stál za to a můžeme vřele doporučit 🙂