Lipenská přehrada a elektrárna

Při návštěvě městečka Lipno nad Vltavou na první pohled nás upoutá rozmanitá rekreační zástavba a na vrcholu kopce věž z nově vybudované atrakce V korunách stromů. Mnoho turistů se vypraví a považuje toto místo za nejzajímavější, co může lokalita u lipenské přírodní hráze poskytnout. Avšak opak je pravdou. Dle mého názoru jednou z největších atrakcí je možnost navštívit přehradní hráz a moci sledovat výklad o stavbě a provozu této první přehrady z vltavské kaskády, kde můžeme tuto atrakci shlédnout. Přímo asi 200 m pod přehradní hrází je vstup do budovy elektrárny, kde pořádá správce elektrárny ČEZ pravidelné hodinové prohlídky s odborným výkladem.

Zde jsme se zastavili a počkali až nás v celou hodinu průvodce vpustí dovnitř. Jelikož je kapacita míst v přednáškové místnosti omezena, je dobré být zde včas. Celá prohlídka je složena ze tří částí: nejdříve jsme se dozvěděli historii budování lipenské přehrady, která byla budována v 50.letech minulého století a provoz elektrárny Lipno I byl zahájen v roce 1959. Již v 19. století v roce 1892 byla první studie tehdy byl návrh vybudovat nádrže u Frymburku a u Želnavy. V roce 1931 byla vypracována druhá studie, která již navrhovala umístění ve stejné lokalitě jako nyní. Velice nás překvapily parametry stavby . Ne tolik šířka hráze, která je 296 m ani výška, která činí 25 m, ale její hloubka 160 m pod úrovní terénu.

Samotná elektrárna je složena ze dvou Francisových turbín umístěných v hloubce 160 m pod zemí v kaverně vybudované v žulovém podloží . Vede k ní 220 m dlouhý provozní výtah. I další parametry jsou unikátní: plocha 4870 ha jež činí Lipno největším umělým jezerem v České republice, nadmořská výška je 726 m n.m. objem vody činí 309 mil. mš. Délka vzdutí je 44 km. Nedílnou součástí, bez které by nemohlo existovat Lipno I je Lipno II, jelikož tato podstatně menší přehradní nádrž reguluje tok Vltavy. Do druhé přehradní nádrže je voda přiváděna tunelem o průměru 7,5 m a o délce 3,6 km.

Další částí odborného výkladu je ukázka z nainstalovaných kamer z obou vodních děl, kde vidíme v přímém přenosu co se v elektrárnách právě děje. Jelikož je však provoz automatizovaný a na správu přehradní hráze Lipno I je pouze jeden člověk a na druhá přehrada je pně automatizovaná, neměli bychom v prostorách nikoho vidět.

My jsme měli štěstí, protože právě probíhá generální oprava jedné z turbín a měli jsme možnost sledovat v přímém přenosu jak probíhá tato oprava prováděná pracovníky odborné firmy. I délka opravy, která činí jeden rok je úctyhodná. Poté následuje dokumentární film o výstavbě díla a také o dalších plánech na stavby vodních děl na toku Vltavy což bylo opět překvapující, neboť bylo vytipováno asi kolem deseti lokalit. Po shlédnutí filmu jsme se mohli podívat do výstavního sálu s modelem přehrady a panely, které popisovaly výstavbu elektrárny a její umístění v přírodě. Ještě nesmíme zapomenout zmínit, že Lipno I je elektrárna špičková, což neoznačuje její kvalitu, ale produkování proudu vyrovnávající energetické špičky a proto nepracuje stále, naopak Lipno II je elektrárnou průtočnou s Kaplanovou turbínou pracující nepřetržitě. Celá elektrárna zásobuje široké okolí a přebytečnou energii dodává do energetické sítě. Význam lipenského vodního díla je nejen energetický ale také celou krajinu změnil v rozsáhlé rekreační místo s možností koupání, vodních sportů a přirozeně zapadá do této krajiny. To lze přičítat i tomu, že se zde ve velmi dávné minulosti nacházela soutěska zaplavená vodou.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *