Královéhradecký kraj láká turisty k dlouhým trasám v horách

Dlouhé trasy v překrásných horách, ale díky převýšení zároveň pomalé tempo – takové jsou charakteristiky typického výletu v královéhradeckém regionu. Ukazují to data o reálném pohybu lidí, která v uplynulých jedenácti měsících z mobilních telefonů sesbírala funkce Stopař. Ta je součástí nejpoužívanější tuzemské mapové aplikace Mapy.cz.

V královéhradeckém regionu lidé podle Stopaře vyrážejí na důkladné výlety. Jejich průměrná délka měří 12,3 kilometru. To je druhé místo v republice hned po jižních Čechách, které nabízejí výlety na Šumavě a kolem svých rybníků. Celkově je královéhradecký region nadprůměrně turisticky aktivní. V součtu nachozených kilometrů mu patří páté místo – předběhly jej pouze Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, které ale mají více než dvojnásobný počet obyvatel. Z menších krajů se před něj dostaly pouze jižní Čechy. Zároveň turisté v Královéhradeckém kraji spolu s Libereckým krajem chodí nejpomaleji. Průměrné tempo jejich výletů je pouhých 3,96 km/h. Kondice ale za to, že se v regionu chodí zhruba o kilometr pomaleji než jinde v naší republice, nemůže. Důvodem jsou zřejmě strmé trasy v Krkonoších s nejvyšší horou ČR Sněžkou a dalšími třinácti vrcholy nad 1400 m. n. m, ale také vrcholky Orlických hor nebo Broumovské či Adršpašské skály. Obvyklá rychlost chůze je napříč republikou podobná, kolem 4,6 km/h.

Dlouhé trasy v překrásných horách
Dlouhé trasy v překrásných horách

Nejpopulárnějším krajem pro výlety jsou střední Čechy. Zde lidé se Stopařem ušli 341 tisíc kilometrů. To může souviset s faktem, že Pražané často a rádi vyrážejí na výlety za hranice města a fakticky se tak zde sčítají dva regiony. Na druhém místě je Jihomoravský kraj s překrásným Moravským krasem, Pálavou a Lednicko-valtickým areálem, vítěznou trojici uzavírá kraj Moravskoslezský s trasami mimo jiné v malebných Beskydech. Jihočeský a Královéhradecký kraj jim ale těsně šlapou na paty.