Kouzlo vánoc v Hluboké nad Vltavou

Předvánoční a vánoční čas můžete prožít různým způsobem. Nejen návštěvou betlémů nebo koncertů, ale třeba i v zoologické zahradě.

80 od svého založení v roce 2019

V příštím roce oslaví Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou osmdesát let od svého založení. Původně vznikla jako součást muzea v sousedním loveckém zámečku Ohrada. Zasloužil se o ní tehdejší majitel hlubockého panství Dr. Adolf Schwarzenberg. V posledních letech prošla celou řadou úprav a na zhruba 4,5 hektarech žije na tři sta padesát druhů zvířat téměř v 3000 exemplářích.

I když je přes zimu otevřena od půl deváté ráno do čtyř hodin, tak v předvánoční době se tady můžete procházet až do půl sedmé večer. Byli jsme samozřejmě zvědavi, jak taková noční zahrada vypadá a řada dalších světelných efektů.

Ve dvou třetinách celého areálu jsou rozvěšeny tisíce malých žároviček na dlouhých řetězech. Ty doplňují svítící krápníky, barevná světýlka a řada dalších světelných efektů. Nechybí ani osvícený vánoční stromek.



Vánoční výzdoba ZOO

Nasvíceny je nejen návštěvnická trasa, ale i některé výběhy. V některých výbězích uvidíte i svítícího medvěda nebo tučňáky, nezapomeňte se vyfotit u krásného páva. Jak jsme se dozvěděli od jedné z ošetřovatelek, zaměstnanci rozvěšovali drátky už od října, abyste si odnesli krásný zážitek, nejen při pozorování například lemurů, kočkodanů, vyder, tygrů, a dalších větších či menších zvířátek, ale z vánočně naladěné zoo.

Ideální je dorazit do zoo ještě za světla, kdy si v klidu projdete celou zahradu a během stmívání a rozsvěcování světýlek se kochat vánoční atmosférou. Určitě i nenechte jedinečný zážitek ujít. Nasvícená zoo v Hluboké nad Vltavou je až do 6. ledna.

 

Text a foto J.Lasík