Kousek pestré Amazonie v Zoo Ostrava

Malá Amazonie je nejmenším pavilonem v ostravské zoologické zahradě, přitom v něm však žije nejvíce zvířat. Nabízí tak malý náhled do pestrosti amazonského pralesa. Je zde velké akvárium plné neonek, dále expozice s kriticky ohroženými drápkatými opičkami tamaríny pinčími, sladkovodní rejnoci trnuchy skvrnité, velcí pavouci sklípkani nebo šípové žáby pralesničky. Mezi zvířecími obyvateli se skrývají i další nej…

Pavilon Malá Amazonie v ostravské zoo najdou návštěvníci v centru areálu v blízkosti pavilonu Tanganika a pavilonu primátů. K prohlídce může návštěvníka přitáhnout několik NEJ…

NEJmenší pavilon v Zoo Ostrava. Tímto titulem se může pyšnit právě Malá Amazonie. Na ploše necelých 50 m2 však lze spatřit pestrou paletu amazonských živočichů. Od pavouka po savce, od žáby k parybě.

Sklípkan korálkový foto P.Vlček

NEJvíce zvířat v jediném pavilonu! Počtem přes 500 jedinců různých druhů jde o nejobydlenější pavilon v zoo. Nejpočetnějším druhem je zde neonka modrá (Paracheirodon simulans) obývající s několika dalšími druhy paprskoploutvých ryb velké panoramatické akvárium o objemu 4200 l.

NEJohroženější drápkatá opice! Spolu s lvíčkem černolícím je v Malé Amazonii chovaný tamarín pinčí (Saguinus oedipus) v přírodě kriticky ohrožený druh. Je také jediným zástupcem novosvětských primátů v Zoo Ostrava, přesněji zástupcem skupiny ploskonosých opic (Platyrrhini).

Tamarín pinčí foto P.Vlček

NEJjedovatějším živočichem v Zoo Ostrava je „šípová“ žába pralesnička strašná (Phyllobates terribilis). Není však zdaleka jediná. Toxičtí jsou také sladkovodní rejnok trnucha skvrnitá (Potamotrygon motoro), sklípkan korálkový (Acanthoscurria geniculata) a sklípkan pevný (Megaphobema robustum). Naštěstí pralesničky v chovech svou jedovatost ztrácejí, což je způsobeno odlišnou potravou těchto žab v lidské péči.

Ať už bude důvod k návštěvě Malé Amazonie v Zoo Ostrava jakýkoli, věříme, že každý si zde přijde na své. A třeba tento prostor přispěje i k tomu, že lidé objeví krásu také méně známých či ne příliš oblíbených tvorů, například velkých chlupatých pavouků…

Provozní doba Zoo Ostrava se v březnu prodlužuje o jednu hodinu, tj. od 9 do 18 hodin, pavilony a pokladny se zavírají v 17 hod. Do konce března ještě můžete využít mimosezónní zlevněné vstupné.