Kolín není město jen v rovině

 

V letní pondělí jsme se zajeli navštívit město Kolín proslavené slavným rodákem Františkem Kmochem. Cestou nám zněla hlavou jeho slavná písnička Kolíne, Kolíne, ležíš v pěkné rovině. Čekali jsme, že nás přivítá město , které se rozprostírá v rovině leč opak byl pravdou . Od nádraží mírně stoupáme k prvnímu historickému objektu a to ke kostelu Nejsvětější trojice. Tento kostel stojí na rušné křižovatce ulic Kutnohorské a Mostní. Odtud je již jen kousíček na hlavní náměstí v Kolíně a to je Karlovo. A právě nad tímto náměstím se na vršku majestátně ční chrám sv. Bartoloměje ke , kterému můžeme vystoupat úzkou uličkou, její název je Zlatá.

Než se vypravíme k této největší kolínské památce vypravíme prohlédneme se celé Karlovo náměstí . Je to zhruba čtvercové náměstí kde jsou barokní domy, novorenesanční radnice, morový sloup a kašna. Celé historické centrum bylo v roce 1989 vyhlášeno za památkovou rezervaci. Náměstí žilo svým tradičním ruchem a uprostřed prodávali místní farmáři své výpěstky. Restaurace a obchody oživují tento prostor a tak není jen historickým centrem, ale i centrem žijícím plným životem a naplňující své poslání v městě. Nyní jsme se vydali k nepřehlédnutelnému chrámu sv. Bartoloměje jehož věže jsou jasnou dominantou celého historického centra města. Cestou po obědě stoupáme nahoru k chrámu a to ulicí Na Hradbách kde je informační centrum a poskytuje nám mapu a všechny informace o městě i okolí. Je zde i možnost použít internet. A už je před námi chrám sv. Bartoloměje, původně raně gotický z 2. poloviny 13. století. Na jeho přestavbě v gotickou katedrálu se koncem 14. století podílel Petr Parléř. Je národní kulturní památkou. Právě prochází rozsáhlou rekonstrukcí a tak je po celý den přístupná pouze věž kostela. A kostel po domluvě nebo při bohoslužbách, které zde již probíhají byť v zadní části stále stojí lešení . My jsem si mohli projít i část kam nyní není povolen vstup a to i se zajímavou kostnicí stojící vedle chrámové lodi . Naproti této památky je městské muzeum a budova fary. A na tomto místě poznáváme členitost města Kolín. Samotné historické centrum neleží v rovině, ale naopak v kopcovitém terénu a proto může chrám být tak dominantní a vzhlížet na ruch dole pod ním. Odtud klesáme k  Masarykovu mostu na který navazuje ulice A. Kaliny a přecházíme Labe .

 chrám sv. Bartoloměje – Kolín

Ocitáme se na druhé straně řeky a pokračujeme kolem věže bývalé Prachovny a na druhém břehu s bývalým kolínským zámkem ke Kmochovu ostrovu . Je to místo pro odpočinek a relaxaci obyvatel města. Na konci ostrova je nový amfiteátr pro pořádání koncertů a to nejen při Kmochově Kolíně. Toalety a dětské hřiště se spoustou laviček je samozřejmostí a tak ještě restaurace na parníku nás zve na občerstvení. Zajímavostí toho místa je, že ho s městem spojují tři lávky. Jedna nová z roku 2005 přes Labe, dříve zde byl jen převoz, další menší spojuje ostrov s historickým centrem a třetí přes hlavní vlakovou trať do Prahy. A my opouštíme město opět vlakem. Návštěvu mohu vřele doporučit a jelikož se nejedná o velké centrum stačí nám jeden den či spíše jedno odpoledne na prohlídku města.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *