Gauderfest – největší svátek jara v Tyrolsku


Obyvatelé údolí Zillertal opravdu umějí slavit svátky. O prvním víkendu v květnu probíhá setkání v Zell am Ziller, na kterém se po tři dny vítá jaro a dodržují se staré tradice.

Zvyky a obyčeje žijí, když je lze přizpůsobit době a podle potřeby je upravit. To se zřetelně ukazuje na historii 500 let starého svátku „gauderfest“. Název „gauderfest“ se přitom nevztahuje na latinský výraz „gaudium“ (= radost) – i když zábava je při tomto svátku na prvním místě – nýbrž na lokalitu (Gauderlehen), na níž se oslava v dřívějších dobách konala.

Historie Gauderfestu

K atrakcím patřily až do 20. století soutěže zvířat: kohoutí zápasy, kravské zápasy a zápasy beranů. Z několika důvodů (v neposlední řadě i kvůli ochraně zvířat) dnes tyto body na programu oslav chybí. Zachovány zůstaly zápasy mezi lidmi v podobě tzv. „Ranggeln“ – tradiční alpské sportovní disciplíny, která připomíná judo. V sobotu spadající do „gauderského víkendu“ se setkávají ranggleři z okolních alpských oblastí, aby při závodech mohl být vyhlášen takzvaný „Gauderhogmoar“ (= vítěz).

Slavnostní pivo „Gauderbock“

Již v pátek se podle staré tradice oslavuje naražení kořenitého „Gauderského berana“ („Gauderbock“), který je rakouským nejsilnějším pivem („Festbier“). V neděli gauderfest uzavírá velký slavnostní průvod. V tomto bodu programu, který byl nově zaveden teprve před několika lety, se představují rozmanité kroje alpských regionů: zhruba 2000 účastníků z různých částí této údolní oblasti – hudba a krojované skupiny – předvádějí tradiční, slavnostní oděvy svých regionů. Spolky a pohostinství v oblasti údolí Zillertal se starají o to, aby návštěvníci při tři dny trvajícím svátku nepřišli zkrátka ani po kulinářské stránce. Opravdu svátek pro všechny smysly.



Booking.com