Hornímu toku řeky Mosely na francouzském území se přezdívá La Route du Vin et de la Mirabelle. Nachází se zde vinařská oblast Côte de Toul, která se vyznačuje produkcí bleděrůžových vín, tzv Vin Gris de Toul z odrůd Gamay a Pinotů. V této oblasti však nelze přehlédnout četné ovocné sady.
Převládají zde především mirabelky, jejichž květy zjara nasytí vzduch pronikavým aroma a na podzim jejich žluté plody tvoří součást lotrinských pokrmů, ať již v zapečených masitých kotlících nebo v sladkých marmeládách a koláčích. Zapomenout samozřejmě nelze ani na slavné pálenky eaux de vie, zejména Eau de vie de la Mirabelle. Vynikající jsou i flambované mirabelky: máslo a cukr necháme lehce zkaramelizovat a poté přidáme mirabelky. Až bude ovoce měkké a horké, přelijeme je mirabelkovou pálenkou a flambujeme.
Moselle Luxembourgeoise: Mnoho vínomilců možná ani netuší, že se podél horního toku Mosely mezi Francií a Německem na území Lucemburska rozkládá 1 400 ha vinic. Nejvýznamnějšími odrůdami pro bílá vína jsou Rivaner a Elbling, dále pak ušlechtilé ryzlinky a pinoty všech barev. Vynikající jsou i šumivá vína – Crémant de Luxembourg, která jsou díky jejich řízné kyselince vhodným doprovodem k místním specialitám jako jsou klobásky Lëtzebuerger Grillwurscht, bramboráčky Gromperekichelcher, rozteklý sýr Kachkéis nebo Quetschentaart (švestkový koláč).
Trevír (Trier)
Trevír (Trier), nejstarší město Německa a hlavní město severozápadní části římské říše ležící na řece Mosele pojmenovali staří Římané Augusta Treverorum a vysadili zde vinohrady. Libovali si totiž v místních vínech i gastronomii. Jejich menu mohlo vypadat například takto: Aperitiv Muslum (víno s medem a bylinkami), poté Fabaciae virides (zelené fazolky s pórkem a sardelkami v dresinku z vinného octa), dále pak Lepus medidus (zaječí kýta s datlemi a rozinkami) a jako dezert Patina de piris (hrušky s medem a smetanou vařené ve vodní lázni)… Ani současný moselský jídelníček se od římského moc neliší. Můžete si dát sladší moselské víno jako aperitiv, herinky s bramborem jako předkrm, jehněčí kotletky, jak je připravují v údolí Ruweru (na ryzlinku, špeku a fazolkách), a jogurtovou pěnu s jahodovým salátem, alternativně bramborovou polévku, moselskou štiku, candáta, pstruha či úhoře nebo také Moselländischer Sauerbraten (něco jako naše svíčková) s bramborovými knedlíky a ryzlinkovým želé, a jako dezert vinnou polévku se skořicí, citronem a rozinkami…
Typický moselský recept: Opilý kohout na ryzlinku rýnském
(rozpočet pro 4 osoby)
1 kohout nebo selské kuře
75 g másla
25 g šalotky
1 dl vínovice
3 dl bílého vína, nejlépe Ryzlinku rýnského
150 g žampionů
2 dl husté smetany nebo šlehačky
15 g hladké mouky
hrst tymiánu a estragonu
3 bobkové listy
sůl a pepř
Kohouta naporcujeme, na pánvi rozpustíme máslo a porce zprudka krátce osmahneme. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky a koření, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zpěnit. Přelijeme vínovicí a flambujeme. Podlijeme vínem, přidáme žampiony a dusíme asi 30-40 minut. Poté kousky kohouta vyjmeme, omáčku zredukujeme na třetinu objemu a zahustíme moukou. Přidáme smetanu a pro zdůraznění chuti ještě zakápneme stejným vínem, na kterém jsme pokrm připravili. Jednotlivé porce přelijeme omáčkou (zbytek servírujeme v omáčníku) a podáváme s těstovinami nebo domácími spätzlemi.
Snoubení s víny
Na počest vinaře Ulricha Franzena, který zahynul při obdělávání svého vinohradu na nejstrmějším svahu Mosely (a Evropy!) – Bremmer Calmont, doporučuji Ryzlink rýnský z této viniční trati. Vyznačuje se barvou ryzího zlata, ve vůni se projevuje jeho klasická ocelovost s ovocitostí citrusových plodů podtržená medovými podtóny a minerálními nuáncemi s dotekem petroleje. Na patře je velmi koncentrované a plné, s dlouhým elegantním odchodem.
TOULKY ZA VÍNEM DO VINAŘSKÉ OBLASTI MOSELY
Termín: 4.– 8. dubna 2019
Doprava luxusním klimatizovaným autobusem, odjezd ve čtvrtek 4.4. odpoledne ze Zlína s následujícími nástupy: Dubňany, Brno, Vlašim, Benešov a Praha
Ubytování: 2x v luxusním vinném lázeňském hotelu Weingut Weis, Mertesdorf poblíž Trevíru, který je zároveň majitelem vinařství Erben von Beulwitz. Ubytování je na bázi dvoulůžkových pokojů s příslušenstvím, TV a Wi-Fi se snídaní formou bohatého „švédského stolu“ a volným přístupem do ryzlinkového wellness centra se saunou, párou a vířivkou
Organizuje, provádí a tlumočí Helena Baker DipWSET email: bakerwine837@gmail.com