Nová trasa letního autobusu ve Slovenském ráji

Ve Slovenském ráji byl zřízen další mimořádný spoj.

Jedná se o druhou trasu Letního busu z Dobšiné až do Podleské, což je skvělá zpráva pro turisty mířících do Národního parku Slovenský ráj z jižní strany.

Od uplynulého víkendu přibyl do autobusových jízdních řádů nový spoj určený zejména turistům. K už zavedenému Letnímu busu, který spojuje zastávky Dedinky, OcÚ a Hrabušice, rozc. Podlesok, přibyla druhá (jižní) větev  ze zastávky Dobšiná, nám. Do zastávky Hrabušice, rozc.. Podlesok. Přidání spoje z jihu vzešlo ze spolupráce oblastní a krajské organizace cestovního ruchu. Financování má na starosti právě krajská organizace Košice Region Turismus.

„Zavedení jižní větve iniciovala Oblastní organizace cestovního ruchu Slovenský ráj a Spiš po dobré zkušenosti s dosavadní provozem Letního busu. Zlepšování dopravní dostupnosti turisticky atraktivních míst považujeme za důležitou součást rozvoje cestovního ruchu v našem regionu. V spolupráci s OOCR a autobusovým dopravcem, společností Eurobus, se nám podařilo zavést důležité spojení pro obyvatele či návštěvníků Dobšiné a Rožňavy, „uvedla výkonná ředitelka Košice Region Turismus Lenka Vargová Jurková. Nová větev jezdí každou sobotu a neděli až do 2. září 2018, včetně. Půjde navíc také ve sváteční den – 29. srpna.

Jižní větev letního autobusu

Jižní větev Letního busu odchází z Dobšiné ráno o 7:00, přičemž navazuje na spoj přicházející z Rožňavy o 6:55 a do Podleské přichází o 8:20. Cestující mají potom na turistiku přibližně 9 hodin, protože zpět se vrací v 17:30, s návratem do Dobšiné o 18:50. I zpáteční spoj navazuje na linku do Rožňavy, která má z Dobšiné odjezd v 19:30 (v sobotu), resp. 19:20 (v neděli).

Zřízení letních busů přímo souvisí s nedávnou rekonstrukcí cesty přes Kopanecké sedlo. Právě oprava této komunikace měla zajistit zlepšení propojení severní a jižní části národního parku. „Na tomto příkladu je jasně vidět, že zkvalitňování cestovního ruchu je velmi komplexní proces založený na spolupráci více subjektů. Košický samosprávný kraj byl garantem zlepšení infrastruktury a oblastní organizace cestovního ruchu následně iniciovala spolupráci s autobusovým dopravcem. V konečném důsledku z toho profituje cestovatel, kterému se díky takovému řešení otevírají další a další možnosti „konstatuje předseda Košického samosprávného kraje Rastislav Trnka.

 



Slovenský ráj

Slovenský ráj je území na východním Slovensku v oblasti Spiše. Území Slovenského ráje o rozloze 19 763 ha je vyhlášeno od roku 1988 za národní park. Toto území je známé svými roklinami a kaňony, které jsou zabezpečeny žebříky, stupačkami a jinými pomůckami. Téměř celou oblast Slovenského ráje pokrývají lesy – zabírají cca 90 % celkové plochy území. Centrem tohoto regionu je město Spišská Nová Ves a hlavními turistickými centry jsou na straně severní Čingov a Podlesok a na straně jižní Dedinky, Mlynky a Dobšiná s Dobšinskou ledovou jeskyní. Z geomorfologického hlediska leží v severovýchodní části Slovenského rudohoří a je součástí Spišsko-gemerského krasu. Na severu hraničí se střední částí Hornádské kotliny a na západě hraničí s východní částí Nízkých Tater. Na jihovýchodě na Slovenský Raj navazují Volovské vrchy a na jihozápadě Muráňská planina.Značná část Slovenského ráje se nachází na území Košického kraje, jen malá část na východě leží na území Prešovského kraje a Bánskobystrického kraje.

Zdroj: Wikipedie