Entlebuch – první švýcarská biosférická rezervace

Přes rašeliniště, horskými bažinami i květnatými slatinami můžete objevovat Švýcarsko v celé jeho kráse. Biosférické rezervace Entlebuch je zapsána na seznamu památek UNESCO a to rozhodně oprávněně.

Najdete tu několik označených tras, na kterých se můžete na několik dní vrátit do minulosti, do dob, kdy po zemském povrchu ještě nechodili lidé. Čekají vás tajuplné bažinaté stezky i prastaré cesty průsmyky.

Vydat se můžete třeba do 6 kilometrů dlouhého pohoří Schrattenfluh, kde se vám naskytne pohled na nejrozsáhlejší krasovou část Švýcarska, o které se traduje, že ji vytvořil samotný ďábel. Vyprahlými hroudami hlíny vedou úzké kanálky, ostré jako břitva, pod nimiž se ukrývá mnoho jeskynních systémů.

foto: Switzerland Tourism

Poklopem od kanálu do nitra jeskyně

Zajímavá místa vás čekají i pod zemským povrchem. Do jeskyně Silwängen se dostanete skrze poklop uprostřed pastviny a sestoupáte po desetimetrovém žebříku do podzemí. Bez světla, bez úpravy, stejně taková jakou ji Švýcaři našli. S baterkou na helmě můžete obdivovat krápníky a jezírky a zažít pocit, jako byste byli teprve první člověk, který se do těchto míst dostal.

Kdo by měl už podzemního života dost, může se vydat na úplně opačnou cestu a poměřit síly s nejvyšším vrcholem Rothornem (2 350 m). Odměnou vám budou po celodenním výšlapu výhled na vrcholky Bernských Alp, jako Eiger, Mönch, Jungfrau a Blüemlisalp a tyrkysové jezero Brienzersee. Nahoru také vede lanovka ze Sörenbergu. Anebo se svézt jedinou parní ozubnicovou dráhou ve Švýcarsku, která vede na Rothorn z městečka Brienz. Od Rothornu by vaše kroky měly určitě vést k jezeru jezeru Eisee, které je rájem rybářů. V chatě nad jezerem si půjčíte prut, nahodíte a jen čekáte až se kořist chytne.

foto: Switzerland Tourism

Procházka v rašeliništi

Rašeliniště Salwideli připomínají kanadskou divočinu. Stačí si jen zout body a projít se po rašelině, po celodenní pochodu to pro vaše nohy bude jako procházka po obláčku. K absolutní nirváně vám pak bude scházet jen návštěva hostince EichHof a ochutnávka tradičního raclette.

Je to naprostý švýcarský evergreen, v pánvičce na plynové plotýnce před vás postaví rozehřívané plátky sýra, které si vychutnáte s bramborami, okurkami a cibulkou. Vše pak spláchnete kávou fertig, do které se přidává silný alkohol jako slivovice, třešňovice nebo meruňkovice. Ted už vám ke štěstí nebude nic scházet.