Drábské světničky u Mnichova Hradiště

Dnešní výlet má svůj počátek jako vždy a Hlavním nádraží v Praze, jelikož naším hlavním dopravním prostředkem je vlak, který nás vždy dovede do východiska do našich turistických výletů.

Dnes je to Mnichovo Hradiště. Po hodině a půl cesty se ocitáme před nádražím, kde je východisko turistických tras. Naším cílem jsou Drábské světničky. Po červené značce se opravdu vymotáme z města a musíme přitom pozorně sledovat značení. Naším orientačním bodem je hřeben skal tyčící se nad rovinou u Mnichova Hradiště.

Tato část cesty vede loukami a poli kolem starého kravína a při včerejším parném ránu byla celkem namáhavá. A také přecházíme rychlostní silnici do Liberce.

Před vstupem do lesa je umístěna docela řekl bych vtipná značka, která vám stručně řekne „jdi za nosem, v lese následuje další značka“ takže zhruba tak 1 km jdete loukou. Zde se dostáváme do vesnice Zásadka, kde je důležitý rozcestník našich cest. Kdo sledoval Matrix má zde stejnou volbu : červenou nebo modrou barvu, nikoliv pilulky ale turistické cesty ke stejnému cíli k Drábským světničkám.


Booking.com

Modrá je kratší a po včerejší zkušenosti kdy závěrečný kilometr je drasticky prudký zřejmě i náročnější. Červená je delší zhruba o 2 km, dostanete se také ke zřícenině hradu Valečov a vnitřkem skalního města přijdete Drábské světničky. Tuto cestu jsme neabsolvovali, ale jelikož její cíl je přímo na místě, kam se po modré vyškrábeme od parkoviště umístěném pod masivem Drábských světniček, je zřejmě i mírnější. Důležité upozornění, po celou trasu cesty až do Hoškovic u Mnichova Hradiště jsme nenalezli žádnou možnost občerstvení, byť d Dnebohu nás poutač přivedl k zavřenému obchodu.

My jsme se tedy vydali po modré značce, která již vstupuje do míst, kde v lese vidíme pískovcové útvary a postupujeme dále na silnici vedoucí do obce Dneboh, kde se nalézá na konci této obce malé parkoviště, odpočívadlo se závěrečným výstupem k bývalému středověkému hradu Drábské světničky. Toto byl hrad vybudovaný v pískovcovém masivu, kde jsou vytesány tzv. světničky, což jsou místnosti s malými průzory vzájemně propojené soustavou dřevěných lávek a s padacím mostem. Samozřejmě již toto neuvidíme, je to popis jak vypadal hrad před husitskými válkami , protože z dochovaných historických pramenů zřejmě husité tento hrad vypálili.

V dnešní době, když se dostaneme po kilometru prudkého stoupání od parkoviště přímo pod tento středověký hrad můžeme „na vlastní nebezpečí“ jak je upozorněno před vstupem, si prohlédnout zbytky středověkého hradu s nádhernými vyhlídkami do krajiny, odkud lze vidět České Středohoří , ještě zasněžené vrcholy Jizerských hor a Ještěd. Po prohlídce hradu máme další možnosti kam pokračovat v cestě. Jednou z nich, pokud jsme šli po modré značce, je se po červené vrátit zpátky až na nádraží a absolvovat trasu k prvnímu rozcestníku ve vesnici Zásadka. Druhou možností, kterou jsme my na tomto výletu využili je vrátit se do vesnice Dneboh a po silnici pokračovat do Hoškovic. Cestou si prohlédnout místní letiště a případně vidět i start letadla. Zhruba po kilometru cesty se dostáváme do Mnichova Hradiště a můžeme si prohlédnout město a jeho pamětihodnosti jako je Zámek s lapidáriem a zámeckým parkem, muzeum Masarykovo náměstí. Časově tento výlet jsme zahájili v 9 hodin na nádraží a odjížděli jsme vlakem před 17.hodinou. V tomto časovém rozmezí lze tento výlet v pohodě uskutečnit při zastávce na oběd i na kávu v místní kino-kavárně, vzdálené od nádraží 2 minuty cesty.




 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *